Доступність посилання

ТОП новини

КВУ просить Порошенка ветувати закон про виключення кандидатів у депутати із списку


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Комітет виборців закликає президента України Петра Порошенка ветувати ухвалений Верховною Радою закон про виключення кандидатів у депутати із виборчого списку. Про це йдеться в заяві комітету.

«Відтепер партії отримують можливість виключати із свого виборчого списку будь-якого кандидата після встановлення результатів виборів. Фактично це дає можливість партіям переглядати результати виборів в ручному режимі. Законопроект № 3700 не має нічого спільного із демократією та розвитком парламентаризму, а також суперечить коаліційній угоді», – йдеться у заяві.

У КВУ наголошують, що право обирати народних депутатів належить виключно громадянам України, а спроба «узаконити зміну результатів виборів партіями є узурпацією державної влади».

Раніше сьогодні Верховна Рада ухвалила закон щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі (№3700). Документ передбачає, що перелік та черговість кандидатів у депутати у виборчому списку, визначені партією, не можуть бути змінені після подання документів реєстрації ЦВК до оголошення результатів виборів. Після оголошення результатів виборів кандидати в депутати можуть бути виключені із виборчого списку за рішенням з’їзду партії.

Крім того, передбачається, що дія цього закону поширюється на виборчі списки кандидатів у депутати від політичних партій, які були суб’єктами виборчого процесу на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року.

Раніше з критикою законопроекту виступали представники «Реанімаційного пакету реформ». Експерти ініціативи опублікували заяву, в якій закликали парламент відхилити законопроекти №3693 та №3700 як такі, що встановлюють «диктатуру партійних лідерів».

XS
SM
MD
LG