Доступність посилання

ТОП новини

Західні експерти про відставку Шокіна: потрібні системні зміни, а не зміна облич


Генеральний прокурор України Віктор Шокін (©Shutterstock)
Генеральний прокурор України Віктор Шокін (©Shutterstock)

Генеральний прокурор України Віктор Шокін написав заяву про відставку. Про це повідомляє джерело «Української правди» в Генеральній прокуратурі.

Подію прокоментували численні західні оглядачі та коментатори.

Не оминула увагою відставку генерального прокурора експерт аналітичного центру Hudson Institute Ганна Тобурн, яку нещодавно ГПУ погрожувала затягати по судах за критику на адресу Шокіна.

«Нарешті генеральний прокурор України Шокін подав у відставку. Минулого місяця він погрожував подати на мене до суду за наклеп», – твітувала вона.

Критично про роботу Шокіна на чолі ГПУ відгукувались численні західні експерти. Тепер коментатори відзначають – країні потрібні не лише нові обличчя на чолі структур, а зміни самої системи.

«Пізно. Але однозначно необхідно», – твітує євродепутат Ребекка Гармс про відставку Шокіна.

«Позитивний крок для України. Але сам по собі, він має невелике значення. Не менше важливо, кого Петро Порошенко обере як заміну», – пише журналіст The Economist Ноа Шнайдер.

Загалом оглядачі висловлюють сумніви, що відставка Шокіна може свідчити про те, що зміни в Україні невідворотні, а боротьба із корупцією – блокування якої дорікали Шокіну – стане повсякденним фактом.

Експерти хочуть системних реформ в Україні та закликають Захід наполягати на них.

«Відставка Шокіна – це «псевдожертва» заради траншу МВФ, Захід має звертати увагу на інститути, а не особистості», – пише дослідник Carnegie International Endowment for Peace Балаш Ярабік.

«В Україні зміни відбуваються лише, коли громадянське суспільство та США/ЄС чинять тиск!», – пише про нинішні події в Україні журналіст Роланд Оліфант.

Розлого про сьогоднішню ситуацію написав український журналіст Максим Еріставі, чиї англомовні дописи про Україну у Twitter та Facebook часто викликають цікавість у західних ЗМІ та експертів.

Осередки корупції в Адміністрації президента та Верховній Раді сподіваються розрядити напругу та замилити очі і міжнародній спільноті і українцям
Максим Еріставі

«Ось що треба знати про сьогоднішню політичну бурю в Україні: політична еліта країни тривалий час підживлювала загальну напругу, лишаючи на посадах корумпованих чиновників на провідних посадах в уряді та ГПУ, при цьому весь негатив зосереджувався довкола двох конкретних осіб – прем'єр-міністра Яценюка та генерального прокурора Шокіна. Тепер... осередки корупції в Адміністрації президента та Верховній Раді сподіваються розрядити напругу та замилити очі і міжнародній спільноті і українцям. Але після двох років порожніх обіцянок реформ ані українці, ані міжнародні партнери більше не є дурнями. В Україні не важливо, хто очолює уряд, чи ГПУ. Із Яценюком і Шокіним, чи без них, клептократія та корумповані зв'язки між владою та олігархами не зникнуть, доки ми не перестанемо зосереджувати увагу на особистостях і станемо вимагати реальних реформ. Найперше – широка приватизація, щоб знищити корупцію довкола державних підприємств. Відставки корумпованих чиновників - це добре, але це не матиме значення, якщо за ними не послідують системні зміни», – пише у Facebook журналіст Максим Еріставі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG