Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС висловили стурбованість порушенням Росією прав кримчан, зокрема кримських татар


Давід Стулік, архівне фото
Давід Стулік, архівне фото

Європейський союз висловив серйозну стурбованість систематичним порушенням основних прав і свобод жителів окупованого Росією Криму і, зокрема, кримських татар із боку Росії, повідомив речник представництва Євросоюзу в Україні Давід Стулік.

Зокрема, в ЄС рішуче засудили незаконне утримання під арештом тринадцяти українських громадян і затримання представників кримськотатарського народу російською владою у Криму 11–12 лютого 2016 року, сказав він в інтерв’ю виданню «Новоє врем’я».

«Ми також неприємно вражені намірами заборонити діяльність Меджлісу, парламенту кримськотатарського народу», – наголосив речник.

У зв’язку з цим, сказав він, Євросоюз закликає Кремль припинити всі політичні репресії і негайно відпустити всіх незаконно затриманих громадян.

ЄС також повторює заклик до повного, вільного і необмеженого доступу міжнародних правозахисників до всієї території України, включно з Кримом і Севастополем, заявили у представництві.

У Росії вже давно утримують під вартою для суду чи вже засудили до позбавлення волі тринадцять громадян України, серед них Надію Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка чи Геннадія Афанасьєва. 11–12 лютого в окупованому Росією Криму провели обшуки в будинках кримських татар, іще 12 людей затримали, з них чотирьох узяли під арешт. А 15 лютого фактичний чільний прокурор півострова в системі встановленої там російської влади Наталя Поклонська подала до незаконно створеного Росією верховного суду півострова позов про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

XS
SM
MD
LG