Доступність посилання

ТОП новини

Перший в Україні конкурс піаністів із виконання творів одного автора


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

На конкурс Мирослава Скорика не було попереднього відбору учасників

Київ – В Україні вперше проводять відкритий конкурс піаністів, які виконують твори одного автора. 17 лютого – другий день Всеукраїнського відкритого музичного конкурсу Мирослава Скорика, який триває у Києві, у Національній музичній академії Чайковського. Конкурс проводять під патронатом Марини Порошенко. У ньому беруть участь молоді піаністи віком від 13 до 23 років. Однією з головних умов конкурсу є виконання творів без нот.

Перший в Україні конкурс піаністів із виконання творів одного автора
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

До конкурсу Мирослава Скорика не було попереднього відбору учасників, а переможців визначатиме журі на чолі із самим маестро. Мирослав Скорик – один із небагатьох сучасних українських композиторів, яких знають не лише в Україні, а й в усьому світі, констатують музичні критики. Вони охрестили його «живим класиком» української музики.

Мирослав Скорик
Мирослав Скорик

Спеціально для конкурсу Мирослав Скорик написав твір «Спогад» для фортепіано. Композитор переконує, що творче змагання піаністів надасть усім учасникам великі можливості у подальшій музичній кар’єрі. Переможці візьмуть участь у майстер-класах відомих музикантів, а також зможуть виступати на багатьох концертних майданчиках України, в тому числі у супроводі оркестру під орудою Мирослава Скорика. Та за словами самого маестро, будь-який результат, навіть негативний, відкриє шлях для розвитку й вдосконалення молодих талантів.

Це дуже відповідально – виконувати твори, коли слухає автор – конкурсантка

В основній програмі конкурсу беруть участь 16 музикантів. Вони з’їхалися до Києва з усіх куточків України. Піаністці Діані Чубак із Тернополя 20 років, вона грає на фортепіано із семирічного віку. Конкурсантка сподівається в першу чергу на досвід та нові знайомства.

«Я відчуваю трепет, тому що це дуже відповідально – виконувати твори, коли їх автор сам присутній в залі й слухає. Я буду дуже старатися, щоб вразити композитора», – ділиться своїми переживаннями Діана.

Серед членів журі є відомі в Україні та за її межами піаністи, музикознавці, професори Національної музичної академії Чайковського. Всесвітньовідомий піаніст, заслужений артист України Юрій Кот зазначив у коментарі Радіо Свобода, що у світі існує небагато конкурсів, присвячених творчості одного композитора. Він сподівається, що на молодих учасників чекає цікаве майбутнє – участь в інших музичних конкурсах, стипендії, гранти та вихід на міжнародну сцену.

«Низка майстер-класів за кордоном, спілкування з видатними професорами інших країн, лауреатів завжди підтримуватимуть організатори конкурсу», – запевнив Юрій Кот.

Організатором конкурсу піаністів Мирослава Скорика є «Благодійний фонд Ганни Томасишин», який також планує провести в наступні роки всеукраїнські конкурси скрипалів та вокалістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG