Доступність посилання

ТОП новини

Активіст радикальних прокремлівських рухів застерігає Путіна від Майдану в Росії


Активісти російського «Національно-визвольного руху» в окупованому українському Донецьку
Активісти російського «Національно-визвольного руху» в окупованому українському Донецьку

Перша половина лютого в Росії ознаменувалася соціальними протестами, в яких беруть участь вже найбільш лояльні до влади громадські групи. Наприклад, робітники «Уралвагонзаводу», які ще нещодавно погрожували «розчавити танками» будь-які прояви протесту, тепер вийшли на мітинг, побоюючись прийдешніх скорочень через економічну кризу. А на початку цього тижня набула широкого розголосу історія жителя російського міста Бердськ Віталія Панасюка. попри те, що він є активістом відразу двох найрадикальніших прокремлівських рухів, «Національно-визвольного руху» і «Російського визвольного руху SERB», Панасюк написав відкритого листа Путіну, в якому застеріг його від повторення в Росії київського Майдану, якщо президенту не вдасться впоратися з корупцією в країні.

«Національно-визвольний рух» і «Російський визвольний рух SERB» – два найрадикальніших прокремлівських угруповання в Росії, учасники яких не соромляться застосовувати проти опозиції грубу фізичну силу. Саме активісти SERB, наприклад, напали на 77-річного пенсіонера Володимира Іонова під час його одиночного пікету. Віталій Панасюк також брав участь в подібних акціях, наприклад, коли активісти SERB громили меморіал пам'яті Бориса Нємцова на місці вбивства політика і побили активістів, які його охороняли, в тому числі дівчат. Щоправда, за словами Панасюка, сам він нікого не бив, а лише порвав надвоє папірець з надписом «Нємцов міст».

Битва за «Нємцов міст» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:37 0:00

Разом з цим вже кілька років Віталій Панасюк веде боротьбу за свою куплену в іпотеку квартиру, з якої його хочуть виселити через припинення виплат по кредиту. Активіст вважає, що став жертвою корумпованих судів та чиновників, і навіть написав відкритого листа Володимиру Путіну. У посланні він натякнув президенту, що зростання соціального невдоволення в Росії і корупція можуть призвести до аналогу київського Майдану.

Кредит Панасюк взяв ще кілька років тому, коли працював в державному «Центрі охорони праці та радіаційної безпеки». За житло вартістю понад 2 мільйони рублів до свого звільнення він встиг виплатити приблизно половину. Домовитися з банком, який фінансував купівлю, не вдалося – квартира була продана з торгів.

Віталій Панасюк стверджує, що продаж був здійснений за заниженою ціною в результаті змови банку і організатора торгів, через що йому не повернули жодної копійки з уже виплачених грошей. У корупції він підозрює і суд, який рік тому виніс рішення щодо виселення його з єдиного житла. Проте Панасюк все ще живе в купленій за іпотекою однокімнатній квартирі і погрожує закидати цеглою судових приставів, якщо вони з'являться, щоб його виселяти. А в стінах самої квартири, за чутками, він замурував мертвих щурів, щоб банк не зміг продати її новим мешканцям.

Радіо Свобода не поділяє більшості висловлювань і, тим більше, методів ведення боротьби Віталія Панасюка і його соратників. Проте, нам здається важливим познайомити читачів і слухачів зі способом мислення радикального прокремлівського активіста, який розповів нам про своє ставлення до Путіна, Сталіна і Кадирова, про необхідність боротьби з корумпованими чиновниками, «американську змову», замурованих щурів, передчуття майдану в Росії і співчуття валютним кредиторам.

– Чому Ви вирішили в результаті відразу написати відкритого листа Володимиру Путіну?

Мені навіть не дали відкрити рот, і все просто: «Так, ця сторона – права, а ця – ні»

– Я вирішив, що буду до кінця боротися за своє право жити не на вулиці. Я зараз подав позов про визнання недійсними цих торгів, тобто позов до цієї фірми, яка торги організовувала, і до управління майном. Але взагалі те, що відбувається в судах, для мене теж якось дуже підозріло, тому що коли я на апеляції був, коли суд обласний проходив, процес відбувався просто стрімко, мені навіть не дали відкрити рот, і все просто: «Так, ця сторона – права, а ця – ні».

– У Вашому листі до Путіна багато хто звернув увагу насамперед на те, що Ви робите порівняння з Майданом, що там люди теж повстали проти корупції...

Такі речі наш народ дуже дратують, як і народ в Україні

– Тому що я є державником, так само, як і Володимир Володимирович. Я дуже не хочу, щоб у нас в країні відбулися ті ж події. А ось такі речі, вони, насправді, наш народ дуже дратують. Так само, як і народ в Україні. Зрозуміло, що це все робилося з метою провокації, але, тим не менш, грубо кажучи, якби не було цих приводів, то люди б не стали протестувати.

– Але ж Путін багато разів говорив, що Майдан – це «змова США», Янукович перед початком Майдану тільки-тільки отримав великий кредит від Росії...

– Тим не менше, я не пам'ятаю, хто говорив, по-моєму, сам Володимир Володимирович і говорив, що, як то кажуть, ніяка б «змова США» не змогла б нічого зробити, якби там дійсно не було реальних проблем. Тобто це і те, і інше працює, насправді.

– У Росії ж ніякої змови немає.

– Ну, як це ніякої змови немає! Те саме, у нас точно так само намагаються розвалити державу, тому що ми – прямий конкурент і ворог Америки.

– Маючи справу з корупцією в суді, Ви не подивилися свіжим поглядом на гучні процеси проти опозиції? Ви, як і раніше, вважаєте, що ті суди були чесними і справедливими?

– Я, чесно кажучи, не вивчав ті суди. Чесно скажу, моя думка, що цю опозицію треба було і на довше посадити. Тому що ця опозиція, вона і призводить до того, до чого призвела опозиція в Україні. Нам треба жити в своїй країні, а не в її залишках.

– За час, що минув з введення санкцій проти Росії і російських відповідних санкцій, відтоді, як почалася криза, корупції стало більше, на Вашу думку?

Люди у нас зараз убого живуть. Вони всі вистоять, вони все одно паски затягнуть і переживуть цей важкий час

– Її, може, стало не більше і не менше, але вона стала помітнішою. Ось, грубо кажучи, люди у нас зараз убого живуть. Вони всі вистоять, вони все одно паски затягнуть і переживуть цей важкий час. Для того щоб країну зберегти, заради національної ідеї, заради державності. До речі, високі рейтинги Путіна про це свідчать.

– Ваш захват викликає тільки Путін чи будь-яка сильна влада?

– Не захоплення викликає Путін і будь-яка сильна влада, я просто глибоко впевнений, в історичній практиці, просто люди погано знають історію своєї країни, що Росії потрібна сильна влада. І тільки в епоху сильної влади Росія піднімалася, ставала великою державою. Це історичний досвід.

– Тобто якщо буде сильна влада, але інша, то...

– Я не бачу зараз альтернативи Володимиру Володимировичу. Чесно.

– Добре, але будь-яка людина не вічна, врешті-решт.

– Він – здоровий мужик, він спортсмен, це, до речі, викликає у мене дуже велику повагу, я сам спортсмен. У Володимира Володимировича здоров'я відмінне.

– Якщо в Росії все-таки почнеться той самий «антикорупційний майдан», про який Ви говорите, Ви на якій стороні барикад опинитеся?

Буду на стороні проти будь-якого масового невдоволення владою. Розганяти буду, в поліцію здавати

– Я в будь-якому випадку буду на стороні проти будь-якого масового невдоволення владою. Проти свого випадку я готовий іти до останнього, але індивідуально. Тобто коли прийдуть виселяти, можу і цеглою кидатися. Можу розвалити саме приміщення, тому що у мене верхній поверх, я можу обвалити плити, і не постраждає жодна більше квартира, але ця квартира знеціниться. Він за неї нічого не отримає. Можу так зробити, якщо доведуть до останнього, якщо офіційно не доб'юся. Але один, сам, ні в якому масовому протесті я брати участі не буду. Це – ніж в спину державі. Я, навпаки, буду робити так, щоб цьому запобігти, розганяти буду, в поліцію здавати.

– Фігура Кадирова зараз дуже активно обговорюється. Як Ви до нього ставитеся?

– Я до Рамзана Кадирова ставлюся надзвичайно позитивно.

– У Вас не виникало бажання на Донбас поїхати, на війну?

– Я буду без коментарів говорити, тому що... справа в тому, що... я не буду інформацію всю видавати (сміється).

– Тобто Ви хочете сказати, що їздили?

– Можна залишити без коментарів це питання.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG