Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді зареєстрували два проекти постанов про скасування результатів голосування про недовіру урядові


Під час демонстрації під Верховною Радою, 16 лютого 2016 року
Під час демонстрації під Верховною Радою, 16 лютого 2016 року

У Верховній Раді зареєстрували два проекти постанов про скасування результатів голосування 16 лютого про недовіру урядові, що не призвело до висловлення недовіри.

Тексти обох проектів і пояснення до них на сайті Верховної Ради ще не оприлюднені.

Один із проектів, який подали Андрій Антонищак («Блок Петра Порошенка»), а також позафракційні Дмитро Добродомов, Олег Мусій і Богдан Матківський, у своїй назві передбачає скасувати результати голосування за основу і в цілому щодо проекту постанови про відповідальність Кабінету міністрів України (щодо прийняття резолюції недовіри Кабінетові міністрів України) і здійснити новий розгляд проекту постанови про недовіру згідно з процедурою, передбаченою законом «Про Регламент Верховної Ради України».

Інший, авторства народних депутатів Олени Сотник («Самопоміч») та Ігоря Луценка («Батьківщина»), за його назвою, пропонує, скасувавши результати голосування 16 лютого, провести повторне голосування.

Раніше в середу лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявляла, що її фракція ініціює внесення до парламенту проекту постанови про звільнення Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра, але на цей час на сайті Верховної Ради даних про такий проект немає.

16 лютого Верховна Рада після звіту уряду, який вона відхилила, визнала діяльність уряду за 2015 рік незадовільною, але не змогла ухвалила резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів: за це проголосували лише 194 депутати за мінімально необхідних 226. Тепер нове голосування з цього приводу можливе тільки на наступній сесії, тобто восени. Після цього низка фракцій коаліції, за винятком «Фронту змін» (цю партію очолює Яценюк), стали висловлюватися за необхідність радикальних змін в уряді – чи то з нинішнім прем’єром, чи без нього, зі створенням цілком нового уряду.

Відповідно до чинного законодавства, відставка уряду настає або внаслідок ухвалення в парламенті постанови про недовіру урядові, або в разі відставки (чи смерті) прем’єр-міністра в тому випадку, коли голова уряду сам заявить про свою відставку, а парламент задовольнить цю заяву.

XS
SM
MD
LG