Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія судитимуться у Лондоні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Ми можемо вийти у результаті цього провадження з дуже хорошим рішенням суду на користь України» – говорить адвокат

Лондон – Росія заявила, що подала судовий позов проти України до Верховного суду у столиці Великої Британії з питання відмови Києва сплатити 3 мільярди доларів позики, наданої Москвою урядові колишнього президента Януковича. У цій справі Росія має намір отримати у судовому порядку повну виплату боргу і ще 75 мільйонів доларів зиску із загальної суми та сплати правничих коштів. Ми запитали нашого кореспондента у Лондоні Олеся Ковача щодо деталей цієї судової справи.


Російський уряд винайняв відому міжнародну правничу фірму Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, яка базується у Нью-Йорку, аби фахівці цієї фірми представляли російське керівництво. Справу було спрямовано до Верховного суду у Лондоні по тому, як Німеччина намагалась виступити посередником на переговорах між Києвом та Москвою, аби було досягнуто владнання цієї суперечки поза стінами суду.

Щодо того, чому Київ та Москва, зрештою, обрали саме Лондон, як місце владнання їхнього фінансового конфлікту, існує кілька версій. Власне, я розмовляв з фахівцем із бізнесового права фінансового серця британської столиці – лондонського Сіті, адвокатом Мері Аткінс, яка й дещо пролила світло на причини обрання лондонського суду Києвом та Москвою.

Мері Аткінс, зокрема, сказала: «Взагалі причина того, що цю справу розглядатимуть у лондонському суді, полягає в тому, що, власне, про це йдеться у документах про надання Росією Україні грошей, які були оформлені за англійським законодавством. Відтак, цілком логічно, що справу розглядатимуть у Лондоні. Тут також варто відзначити, що обидві сторони судової справи – Україна та Росія – не аж так надто довіряють органам судочинства одна одної, з цілком слушних причин. Якщо так якось чемно висловитись, то жодна зі сторін справи не вирізняється своєю граничною непідкупністю і чистотою бізнесового і комерційного життя. В обох сторін також існує підозра щодо впливу держави на рішення органів судочинства, як у Росії, так і в Україні, відтак ці рішення не могли б бути визначені як законні і справедливі».

Щодо важливих моментів справи, які виокремлюють позивач і відповідач, тут визначають перш за все неупередженість і світове реноме англійської системи судочинства. Адвокат Мері Аткінс вважає, що недовіра одне до одного, а також сумніви у незалежності інших систем судочинства, змусили Україну і Росію схрестити свої, так би мовити, правничі шаблі саме під наглядом англійської Феміди.

Саме Лондон є місцем для вирішення міжнародних, радше ніж регіональних або внутрішніх суперечок
Мері Аткінс

«Для обох країн важливим є мати нейтральні органи судочинства, які не є підконтрольними якійсь із держав – це могло б відіграти вирішальну роль у цій справі. Беручи до уваги те, що саме Лондон є центром світових фінансів, хоча Нью-Йорк, Сінгапур та Токіо, у свою чергу, також вважають себе глобальними центрами фінансового життя, але саме Лондон є місцем для вирішення міжнародних, радше ніж регіональних або внутрішніх суперечок. Отож, чому б не вирішити все це саме у Лондоні? На додаток англійське законодавство має чудову репутацію, що і приваблює сюди фінанси з цілого світу, а також суверенні держави, які вирішують тут свої фінансові суперечки», – зазначає Мері Аткінс.

«У нас є дуже непогані шанси не дати Росії виграти» – адвокат

Загалом, як вважають оглядачі, судовий позов Росії проти України до лондонського суду постає таким собі способом чинити подальший тиск на Київ. Зокрема, такої думки дотримується Пер Гаммарлунд, головний ринковий аналітик шведської компанії SEB AB. Російський позов також співпадає у часі з нещодавно висловленими МВФ побоюваннями щодо браку реформ і неспроможності української влади приборкати корупцію.

Міністерство фінансів України, у свою чергу, заявляє про готовність Києва відстоювати свої інтереси в британському суді.

«Україна має намір і повністю готова рішуче відстоювати свої інтереси щодо цих єврооблігацій в англійському суді», – йдеться в коментарі українського фінансового відомства.

Ми можемо вийти у результаті цього провадження з дуже хорошим рішенням суду на користь України
Валентина Теличенко

Судовим процес у Лондоні не буде швидким, говорить Радіо Свобода український адвокат Валентина Теличенко. За її словами, він може тривати понад 2 роки і Україна має всі шанси на успіх у цьому процесі.

«Якщо Україна професійно підійде до цієї проблеми, то це означатиме, що процес триватиме ще довше, бо більше буде матеріалів до розгляду. За моєю особистою оцінкою, у нас є дуже непогані шанси не дати Росії виграти. Ця справа не є простою. Але, думаю, що не обов’язково її програвати. Ми можемо вийти у результаті цього провадження з дуже хорошим рішенням суду на користь України», – говорить адвокат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG