Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки реальним може бути вихід Британії з ЄС?


Прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон
Прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон

Камерон хоче «надійної домовленості, достатньо аргументованої, щоб переконати британців підтримати членство Великобританії в Європейському Союзі»

Брюссель – Після першого раунду переговорів у пошуках компромісу щодо реформ, яких вимагає Британія, необхідних для уникнення її виходу з ЄС, лідери держав співдружності продовжують зустріч у Брюсселі в п’ятницю. Дебати можуть затягтися до пізньої ночі.

Дональд Туск
Дональд Туск

«На цей момент я можу тільки сказати, що ми домоглися певного прогресу, але ще багато чого треба зробити», – заявив по завершенні довгих дебатів близько 3-ї годити ранку голова Європейської ради Дональд Туск.

Таким чином лідери держав і урядів ЄС завершили з незначними результатами перші обміни думками щодо реформування співдружності з прем’єр-міністром Великої Британії Дейвідом Камероном, після чого за робочою вечерею європейські лідери здійснили багатогодинні обговорення проблем, пов’язаних із міграційною кризою, яка вдарила по Європейській співдружності.

Своїх двадцять сім партнерів прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон закликав до «надійної домовленості..., що буде достатньо аргументованою, щоб переконати британців підтримати членство Великобританії в Європейському Союзі». Він підкреслив, що існує можливість «на ціле покоління вирішити проблему відносин між Лондоном і континентом».

Лідер консерваторів Камерон стикається із потужним тиском євроскептиків з його партії, тому пообіцяв провести референдум щодо продовження перебування своєї країни в ЄС. Голосування може відбутися вже в червні, якщо йому вдасться домовитися щодо угоди до кінця нинішнього саміту, який, вочевидь, може тривати в п’ятницю до пізнього вечора.

На думку аналітиків, навіть якщо британські виборці залишаються розділеними, перспектива Brexit – виходу їхньої країни зі складу ЄС – дуже похитнула Євросоюз, вже й без цього вражений безпрецедентною міграційною кризою з часів Другої світової війни.

«Момент істини»

Деякі європейські лідери відверто заявляють, що настав «момент істини». Прем’єр-міністри Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та інших західних держав активно виступають за поглиблення євроінтеграції, а отже не згідні йти на поступки Лондону.

Так само налаштовані й держави східної та центральної Європи. «Ми хочемо доброї угоди, але не будь-якою ціною», – зауважила прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло.

Щоб пом’якшити позиції країн ЄС, які категорично налаштовані одні проти одних, голова Євроради Дональд Туск пізно вночі припинив роботу саміту та розпочав низку двосторонніх консультацій, які поза сумнівом тривали до світанку п’ятниці.

Вимога прем’єр-міністра Великобританії Камерона, що викликає найбільші протиріччя, стосується обмеження соціальних виплат для трудових мігрантів з інших держав ЄС та має на меті знизити темпи їхнього прибування до Британії.

У інших столицях цей захід вважають дискримінаційним, бо він порушує засадничий принцип вільного пересування робітників. Зокрема, на це нарікають країни Центральної та Східної Європи.

Дональд Туск натомість запропонував створити «захисний механізм», що дозволяв би Лондону тимчасово обмежити соціальні пільги для європейських мігрантів, але питання щодо тривалості дії цього обмеження залишається каменем спотикання в домовленостях між країнами, зазначають у дипломатичних колах ЄС.

Іншою вимогою офіційного Лондона є надання гарантій захисту економічних та фінансових інтересів Великої Британії. Однак цю вимогу різко критикує, скажімо, Франція. Її президент Франсуа Олланд висловився за те, що не може бути й мови «про надання Британії, яка не є членом зони євро, права накладати своє «вето» на рішення щодо цієї єдиної європейської грошової одиниці.

«Угода можлива, але ми не можемо завадити об’єднаній Європі рухатися вперед», – попередив президент Олланд. – Жодна країна не повинна мати права «вето», жодна країна не повинна бути винятком із загальних правил або не підчинятися нашій спільній владі», – наполягав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG