Доступність посилання

ТОП новини

Apple відмовився «зламати» телефон на запит ФБР


Саїд Фарук разом зі своєю дружиною Ташфін Малік проходять через митницю у міжнародному аеропорту Чикаго «О'Хара», 27 липня 2014 року
Саїд Фарук разом зі своєю дружиною Ташфін Малік проходять через митницю у міжнародному аеропорту Чикаго «О'Хара», 27 липня 2014 року

Компанія Apple відхилила запит щодо доступу до iPhone, яким користувався нападник у Каліфорнії

Компанія Apple відхилила запит судочинства США щодо допомоги ФБР (Федеральне бюро розслідувань – ред.) у наданні доступу до iPhone, який використовував один з нападників у Каліфорнії, у результаті чого загинули 14 людей. Таке рішення спричинило жорстку дискусію між індустрією та владою США. Що ФБР хоче від Apple?

ФБР звернулося до Apple з проханням надати доступ до зашифрованого iPhone, яким користувався Саїд Фарук, який разом зі своєю дружиною Ташфін Малік у грудні 2015 році вчинили стрілянину в американському Сан Бернардіно, у результаті чого загинули 14 людей.

Представники слідства заявили, що вони не отримали нічого корисного з телефона Фарука, оскільки не знають пароль. Вони просили Apple створити програмне забезпечення, яке дозволить відновити інформацію в iPhone, що самознищилося після багатьох невдалих спроб ввести неправильно підібраний пароль. Слідчі хочуть мати можливість вводити різні комбінації паролів упродовж короткого часу, доки не буде підібраний правильний.

Чому Apple проти?

Виконавчий директор Apple Тім Кук заявив 18 лютого, що компанію просять піти на «безпрецедентний крок», який може загрожувати безпеці користувачів продукції Apple.

За словами Кука, розробка програмного забезпечення, яке б зламало систему захисту користувача Apple, «створить велику небезпеку». Він наголосив на необхідності захисту інформації від злочинців та хакерів.

Тім Кук наголосив, що компанія Apple ніякими чином не симпатизує злочинцям, надала ФБР усю наявну інформацію та направила для допомоги фахівців.

«Ми віримо, що ФБР має добрих слідчих. А для влади було б помилкою змусити нас створити закулісні виходи у нашій продукції», – зазначив Кук.

Що поставлено на карту?

Найбільше Apple боїться, що якщо компанія виконає запит ФБР, це створить прецедент у майбутньому – з подібними зверненнями буде звертатися влада США чи інших країн, таких як Китай. Наразі є кілька попередніх судових рішень, які можуть бути використані для цього, тож Apple не хоче прокладати шлях для подібних запитів до себе чи інших компаній.

Apple розширив шифровку даних на своїх телефонах у 2014 році після посилення контролю над цифровою конфіденційністю. Натомість влада скаржиться, що посилення заходів безпеки ускладнює розслідування, такі як стрілянина у Каліфорнії.

Що далі?

Apple, найімовірніше, найближчими днями звернеться до суду з апеляцією. Вирішення ж стосунків у судах затягнеться надовго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG