Доступність посилання

ТОП новини

Російські ЗМІ під забороною: цензура чи захист від пропаганди?


Плакат на будівлі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення
Плакат на будівлі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення

В Україні хочуть застосувати санкції до 38 російських ЗМІ

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення звертається до Ради національної безпеки і оборони України з пропозицією застосувати санкції до 38 російських ЗМІ. Таке рішення члени Ради ухвалили напередодні на своєму засіданні. Натомість у російських ЗМІ зявилися повідомлення про негативну реакцію ОБСЄ на це рішення. У Міністерстві інформаційної політики на це заявили, що готові відповідати на запитання ОБСЄ, якщо такі виникнуть.


Національна рада з питань телебачення і радіомовлення моніторить усі іноземні телеканали, що мають ліцензії країн, які не підписали європейської конвенції, зазначив у коментарі Радіо Свобода член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський. І рішення про відключення цих каналів ухвалюють тоді, коли в контенті знаходять систематичні порушення. Відключити можуть за демонстрацію фільмів, передач, де, приміром, популяризуються органи НКВС, або беруть участь артисти із санкційного списку Міністерства культури.

Ми звернулися до РНБО стосовно всіх телеканалів, афілійованих із російською державою. Там, де є пряме управління державою цими телеканалами, вони не мають права розповсюджуватися на території України
Сергій Костинський

«Ми звернулися до РНБО стосовно всіх телеканалів, афілійованих із російською державою. Є федеральні канали, що безпосередньо фінансуються державою, або держава є акціонером цього каналу. Ми вважаємо, що там, де є пряме управління державою цими телеканалами, вони не мають права розповсюджуватися на території України», – зазначає Костинський.

Після оприлюднення намірів Нацради заборонити російські телеканали, у російських ЗМІ з’явилися повідомлення щодо реакції ОБСЄ. Зокрема, «Известия» повідомляють, що «В апараті представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ закликали владу України утриматися від блокування діяльності засобів масової інформації і вимагали не допустити довільних, політично мотивованих дій, які можуть перешкоджати висловлюванням альтернативної позиції. В апараті також повідомили про намір Міятович обговорити з владою України питання про заборону роботи російських медіа на території країни».

Чи вплине заборона російських каналів на інформаційну безпеку України? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00


У нас є ґрунтовні відповіді, чому ми це робимо – Попова

Звісно, ОБСЄ має ставити запитання, але у нас є ґрунтовні відповіді, чому ми це робимо
Тетяна Попова

У коментарі Радіо Свобода заступник міністра інформаційної політики України Тетяна Попова наголосила: навіть Дуня Міятович – представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ – раніше зазначала, що російські канали використовують українську свободу слова у своїх інформаційно-психологічних спецопераціях. Попова також висловила готовність відповідати на запитання стосовно обмеження свободи преси.

«Звісно, ОБСЄ має ставити запитання, але у нас є ґрунтовні відповіді, чому ми це робимо. Раніше це (рішення про заборону російських телеканалів) вирішував суд, цього разу це, мабуть, буде спільне рішення Нацради і РНБО», – говорить Попова.

Відчутної зміни така заборона не принесе, переконаний медіаексперт Отар Довженко.

«Я не бачу в цьому великої трагедії, оскільки аудиторія цих каналів невелика. Всі, хто коментує це питання, як правило, забувають зазирнути в рейтинги і побачити, що загалом сукупна аудиторія російського ТБ в Україні була перед Майданом менше від 10 відсотків, із них левова частка припадала на державні великі канали, які були заборонені ще влітку 2014 року. Всі вже про них забули і прекрасно без них живуть», – каже Довженко.

За даними Нацради з питань телебачення і радіомовлення, у Росії мають право ретранслюватися лише два українські канали. В Україні ж працюють десятки російських телеканалів і зараз більшість із них мають право ретранслювати інтернет-провайдери, без ліцензій чи дозволів. В анексованому Росією Криму наразі немає жодного українського телеканалу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG