Доступність посилання

ТОП новини

Українські митці на «Берлінале»: без нагород, але із серйозною заявкою на майбутнє


Кіно як дзеркало, а в ньому, крім гри – політика

Берлін – 66-й Міжнародний кінофестиваль «Берлінале» добігає кінця. Останніми демонструють два його останніх фільми – польський та іранський. Вони змагаються за головні нагороди – «Золотого» та «Срібного ведмедів». Також у перегляді позаконкурсна французька стрічка «Сант Амур» із Жераром Депард’є. А українські кіномитці повертаються додому. Що вони везуть зі собою, крім яскравих вражень?

Андрій Халпахчі
Андрій Халпахчі

Цього року кінофестиваль «Берлінале» як ніколи заполітизований. Найактуальніша тема для обговорення – війна у Сирії. Але навіть за цієї умови інтерес до України не зменшився. Приміром, у кінопалаці фестивалю відбувся флешмоб на підтримку українського режисера Олега Сєнцова. І хоч, як зауважив у коментарі для Радіо Свобода директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі, сирійська проблема трохи «відсунула» Україну на другий план, про неї не забувають.

Колеги з Європейської кіноакадемії, з усіх країн разом із нами починали боротьбу за Олега Сєнцова. Вони пам’ятають про нього
Андрій Халпахчі

«Однак у кінематографічному світі Україна залишається у центрі уваги. Усі колеги з Європейської кіноакадемії, з усіх країн разом із нами починали боротьбу за Олега Сєнцова. Вони пам’ятають про нього, і вважають, що поки ця справа не буде доведена до кінця, мовчати не можна», – вважає Халпахчі.

«Показати» себе, щоб рухатися далі

Андрій Халпахчі порівняв кіно з дзеркалом, у якому відображається картина життя країни. Тому нею зацікавилися на «Берлінале». Про це свідчить приз – 10 тисяч євро, яким на ринку копродукції талантів відзначено проект «Танк» режисера Максима Ксьонди. Утім, його продюсер Максим Сердюк у розмові з кореспондентом Радіо Свобода заявив, що не гроші головне.

Максим Сердюк
Максим Сердюк
Нині ми отримали приз саме на розробку проекту
Максим Сердюк

«Чому усіх цікавлять гроші? Найважливіше те, що «Берлінале» чекає на фільм («Танк»), і це – найголовніше. Ми зрозуміли, що за кордоном цей проект подобається. На майбутнє ми, звісно, запропонуємо фільм до відбору, і буде видно, чи він пройде на конкурс. Для того, щоб розвивати проект, потрібні гроші – платити сценаристу, сценарним консультантам. На все це потрібні гроші. Держава на такі речі коштів не виділяє. Нині ми отримали приз саме на розробку проекту», – пояснив Максим Сердюк Радіо Свобода.

Хоч доробок інших українських кіномитців і не здобув вагомих нагород, однак «показати себе» вдалося. Український національний стенд, що діяв на Європейському кіноринку у рамках «Берлінале», відвідали численні кінокритики, продюсери, журналісти, а твори, що тут пропонувалися, зібрали добрі відгуки у пресі. У рамках Берлінського тижня критики відбулася світова прем’єра драми українського режисера Ігоря Мінаєва «Блакитна сукня». Це – стрічка-огляд його власної творчості часів радянської цензури. У неї увійшли три короткометражні роботи режисера 1970-х і 1980-х років. «Блакитна сукня» є поетичною і сінефільською згадкою про минуле, що відходить.

Мерил Стрип: «Ми всі – африканці»…

Хоч найбільш очікувана подія – вручення нагороди за кращий фільм і визначення найталановитішої претендентки у номінації «Найкраща актриса» і «Найкращий актор» – ще попереду, але вже можна сказати напевне: цьогорічний фестиваль, як ніколи, був політичним. Приміром, уже на відкритті кінофестивалю Мерил Стрип, котра очолює журі, зачепивши проблему біженців, заявила, що «ми всі – африканці». Її обговорювали під час зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель також Джордж Клуні з дружиною Амаль – юристкою-міжнародником, яка представлятиме в Європейському суді з прав людини, зокрема, і справу ув’язненої в Азербайджані журналістки Хадіджи Ісмаїлової, яка співпрацює з Радіо Свобода.

А відомий своєю відкритою протидією пекінській владі китайський дисидент, художник та архітектор Ай Вейвей підтримав мігрантів, загорнувши гостей «Берлінале» у блискучі рятувальні ковдри.

Крім церемонії нагородження переможців фестивалю, наступними днями на шанувальників українського кіно очікує цікава програма: відбудеться перегляд уже відомої документальної німої стрічки «Одинадцятий» всесвітньо відомого режисера Дзиґи Вертова. Вона демонструватиметься у живому музичному супроводі українського композитора та виконавця Антона Байбакова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG