Доступність посилання

ТОП новини

Як білоруси рятують рідну мову


Лише 10 відсотків білорусів навчаються в дитсадках білоруською

21 лютого – Міжнародний день рідної мови, заснований рішенням ЮНЕСКО 17 років тому. Серед мов, яким загрожує небезпека – білоруська. У Мінську більше людей тепер вступило на китайську філологію у державний університет, ніж на білоруську. Цього року білоруські дипломати перейшли на рідну мову, щоправда, на один день.

Всього у світі близько 6 тисяч мов. За оцінкою ЮНЕСКО, половина з них можуть найближчим часом втратити останніх носіїв. Зокрема в організації висловлювали стурбованість тим, що білоруська мова може зникнути на тлі тотальної русифікації у державі.

Після ініційованого президентом Олександром Лукашенком референдуму 1995 року, який надав російській мові статус державної, вона фактично витиснула зі шкіл, вишів та державних установ білоруську мову. Ситуація для рідної мови білорусів складається катастрофічно – багато хто з молодих поколінь вже просто не розуміє її.

Як наголошує оглядач Білоруської редакції Радіо Свобода Валерій Карбалевич, за даними 2015 року лише 10 відсотків білорусів навчаються в дитячих садочках білоруською мовою, в школах – 14 відсотків. «В основному це діти, які живуть у сільській місцевості, у містах статистика зовсім мізерна», – зазначає Карбалевич.

Нині в Мінську дві школи з білоруською мовою навчання, п'ять гімназій, але в обласних центрах таких навчальних закладів зовсім немає. Відповідно зменшується кількість абітурієнтів, які здають тести білоруською.

«За останні п'ять років різко скоротився набір на білоруську філологію. Якщо 2010 року на денну форму навчання в Білоруський державний університет набрали 60 студентів, то в 2015-му – лише 20 (а на китайську філологію набрали 30 осіб). В обласних центрах відділення біоруської філології просто закриваються», – розповідає Валерій Карбалевич.

«Мова – природа душі»

Проте Міжнародний день рідної мови традиційно широко відзначається у всій Білорусі.

Прес-служба Міністерства закордонних справ Білорусі напередодні оголошеного ЮНЕСКО дня вирішила користуватися білоруською. На брифінгу в Мінську 18 лютого речник МЗС Дмитро Мирончик на всі запитання, включно із запитаннями російською мовою, відповідав білоруською, повідомляє мінський кореспондент Радіо Свобода.

19 лютого в міністерстві святкували День рідної мови. Захід провели в рамках проекту діалогу культур, який організували спільно з Державним літературним музеєм Янки Купали.

Мінська організація «Мова Нанова», яка майже два роки проводить безкоштовні курси білоруської, до Дня рідної мови запустила масштабну акцію «Перепис білоруськомовного населення». За словами куратора організації Гліба Лободенко, тільки за тиждень відзначилися майже дві тисячі осіб.

Місцеві активісти в День рідної мови планують провести низку заходів, серед яких перегляди білоруськомовних фільмів, написання загальнонаціонального диктанту. Крім того, білоруси зможуть взяти участь у квестах, конкурсах, зустрічах з громадськими діячами.

Журналісти Білоруської редакції Радіо Свобода до Міжнародного дня рідної мови запустили спеціальний проект «Мова – природа душі», де вони закликають розмовляти рідною мовою.

Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day) був заснований рішенням 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в листопаді 1999 року і відзначається 21 лютого з 2000 року. Дата була обрана на честь пам'яті подій, що відбулися в Дацці (нині – столиця Бангладеш) 21 лютого 1952 року, коли від куль поліцейських загинули студенти, які вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі.

Олександра Мельникова за матеріалами Білоруської редакції Радіо Свобода

На тему української мови:

19.02.2016
Українська мова потребує уваги держави, простих українців і нового закону

Українська мова є принциповим елементом національної безпеки, а отже держава повинна мати зважену та ефективну мовну політику далі

07.12.2015
Зараз або ніколи! Першочергові завдання мовного планування

Перед Україною постало дуже багато викликів, боротьба з якими допомагає нам змінюватися – з новою силою усвідомлювати себе як націю далі

17.01.2016
Українська мова і «русский мир» Путіна

«Мова повинна об’єднати Україну. І перемога у війні з Росією – це стати українцями» далі

17.12.2015
Помилка Порошенка і небезпека для російськомовних патріотів України

Відкрита агресія Росії проти України позбавила багатьох українців впровадженого імперією в їхню свідомість переконання, що російський народ є «братнім» далі

08.12.2015
Розмовляти українською – один із запобіжників від агресії Росії – волонтер

«У момент, коли Москва зникне із системи координат українців, тоді з’явиться шанс нарешті стати дорослою нацією» – Шевчук далі

02.01.2016
Ризики для України. Порошенко, мова і Московський патріархат

Чому не щезає культурний колоніалізм Московії? Російська мова, зокрема двомовна шизофренія на радіо і телебаченні вбиває українську ідентичність далі

09.11.2015
Телебачення державне має бути тільки україномовним – Масенко

«Замість того, щоб зміцнити мовний кордон з Росією, ми бачимо протилежне – посилення русифікації» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG