Доступність посилання

ТОП новини

Європейські урядовці їдуть розібратися в українській політичній кризі


Президент України Петро Порошенко (в центрі), прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (праворуч) і голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Київ, 3 червня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (в центрі), прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (праворуч) і голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Київ, 3 червня 2015 року

Міністри закордонних справ Німеччини та Франції мають намір зустрітися із Порошенком, Яценюком і Тимошенко

Сьогодні міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та його французький колега Жан-Марк Еро приїдуть до Києва із дводенним візитом. Як повідомляє прес-служба німецького зовнішньополітичного відомства, в ході візиту вони зустрінуться із «президентом Петром Порошенком, прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та колишньою керівницею уряду Юлією Тимошенко». З огляду на це, вірогідно, головним предметом переговорів стане внутрішньополітична ситуація в Україні та перспективи виходу із політичної кризи. Більше про програму візиту та його можливі наслідки експерт з міжнародної політики, депутат кількох попередніх скликань Тарас Чорновіл.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Через політичну кризу проблеми війни на сході України відійшли на другий план?

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

– Дійсно, Донбас під час цього візиту буде лише опосередковано згадуватися. Будуть обговорені лише деякі технічні питання. Наскільки мені відомо, це пов’язано насамперед із обстрілами, які останнім часом посилилися.

Це не ті переговори, на яких підписуються якісь документи. Це є спроби зрозуміти: що в нас відбувається?

Основні питання все ж таки будуть пов’язані із ситуацією навколо Кабінету міністрів та існування коаліції, а також подальших гарантій щодо здійснення реформ. У них є повне нерозуміння політичних обставин, які пов’язані із нашою урядово-парламентською кризою. Вони хочуть дістати завірення від Порошенка, що є можливість збереження коаліції у випадку відставки Яценюка. Вони хочуть дізнатися, які можуть бути кандидатури на посаду прем’єр-міністра. Очевидно, це питання ніби й не до президента, але Порошенко є політичним лідером найбільшої фракції в парламенті.

Це не ті переговори, на яких підписуються якісь документи. Це є спроби зрозуміти: що в нас відбувається?

– А ще відбудуться переговори із Яценюком та Тимошенко.

Наскільки я знаю, не планується зустріч із керівниками «Самопомочі», бо вони вже заявили, що в глухій опозиції: нікуди вертатися і нікого підтримувати не будуть

– Безумовно, причому включили в цей список Тимошенко у зв’язку із тим, що її позиція є у значній мірі визначальною щодо відновлення коаліції. Якщо вона повертається в коаліцію за умови відставки Яценюка – то все в порядку. Якщо не повертається – то це пряма дорога до дострокових виборів.

Наскільки я знаю, не планується зустріч із керівниками «Самопомочі», бо вони вже заявили, що в глухій опозиції: нікуди вертатися і нікого підтримувати не будуть.

– Наскільки ефективно іноземні посередники допомагають українським політикам домовлятися?

– Такі посередництва відбуваються дуже часто і дуже багато де. Ситуація в Греції – найкращий приклад. Стосовно України, то давайте згадаємо, як у 2004 році вони поставили вимогу: усунути будь-який момент силового протистояння і піти на третій тур. І українські політики, які на той момент були менш залежні від західних – не було стільки кредитів, не було війни на Сході – на це пішли. Кучма перестав гратися в зовсім нові президентські вибори, де він планував втретє балотуватися, Янукович перестав гратися в антимайдан і відкликав шахтарів із Києва, а Ющенко змирився з тим, що треба пройти тертій тур спокійно, а не визнавати себе обраним остаточно.

– А цю кризу ще можна розв’язати завдяки зовнішньому посередництву?

Цей візит може зробити більш вірогідним «мирний» варіант виходу з кризи, коли Яценюк сам напише заяву про відставку

– Ми не знаємо, чи повністю згодяться із позицією Порошенка представники європейських держав. Чи він переконає двох міністрів закордонних справ, що є лише два варіанти: добровільна відставка Яценюка або дострокові вибори. Якщо вони наполягатимуть, що є третя альтернатива – щоби все залишилося так, як є – то розв’язка навряд чи буде, и не буде і ми матимемо розростання кризи. І їм знову доведеться приїжджати.

Якщо вони приймуть логіку Порошенка, тоді Яценюку навряд чи вдасться цьому протистояти і доведеться писати заяву про відставку. Це поки що лише припущення, але я не виключає такого результату. І цей візит може зробити більш вірогідним «мирний» варіант виходу з кризи, коли Яценюк сам напише заяву про відставку. Так, це буде під певним тиском, але це б розрядило ситуацію.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG