Доступність посилання

ТОП новини

Маршів «Радикальних правих сил» найближчим часом не буде – Кармазін


«Цим щирим хлопцям із гарячими серцями треба мати мозку в голові трохи більше», – доброволець із «Айдару»

Маршів «Радикальних правих сил» найближчим часом не буде – протестувальники пишуть програму дій і готуються до обрання, як вони заявляють, «громадського уряду». Їхні критики говорять, що влада має реагувати на проблеми суспільства, але зараз подібні виступи не мають широкої підтримки населення і можуть зіграти на руку ворогу.


Блокувати органи державної влади протестувальники з Майдану поки не планують – дають владі розумний, як вони самі говорять, час, щоб виконати «вимоги народу». За словами учасника координаційного штабу Юрія Кармазіна, спочатку треба відновити конституційний лад в Україні, ввести воєнний стан в Луганській і Донецькій областях, а також Криму, і не вносити змін до Конституції без проведення всеукраїнських установчих зборів.

«В нас не було мети зібрати зараз і дати мобілізацію. Ми вирішили її не проводити. Це поки ідеологічні передові сили, які дають владі шанс. Якщо влада не виконає вимог народу, народ візьметься виконувати владу безпосередньо, без неї», – наголосив Кармазін.

Він також наголосив, що «праві сили» є лише одним із учасників останньої акції – серед організаторів є і Комітет визволення політичних в’язнів, і його Партія захисників вітчизни, і ще близько 30 організацій.

Будь-який погром, будь-який камінець навіть у вікна російського банку – це є камінець в українську демократію, тому що це грає на руку Путіну
Юрій Кармазін


Кармазін наголосив, що усі агресивні наміри деяких учасників протесту були припинені

«Були деякі гарячі голови на майдані, а не в готелі «Казацький». Але ми сказали, що будь-який погром, будь-який камінець навіть у вікна російського банку – це є камінець в українську демократію, тому що це грає на руку Путіну», – заявив Кармазін.


Політик вважає, що президенту України не доповідають про проблеми пересічних українців і тепер він зрозуміє, що відбувається і піде назустріч протестувальникам.

На майдані планують обирати «громадських міністрів»

Представник координаційного штабу «Революційних правил сил» Антон Бондаренко говорить, що раніше воював в «Айдарі» і батальйоні «ОУН» під керівництвом Миколи Коханівського. За його словами, зараз протестувальників намагаються м’яко розігнати, але вони все одно не планують відступати і обирають міністрів в майбутній уряд.

«Це має вирішувати сама громада, найбільш активні її представники. Надалі, як і було заявлено, планується збір всіх громадських активістів, як це було вчора, і похід на урядовий квартал. Не сьогодні, в подальші дні», – наголосив Бондаренко. Він зауважив, що похід відбудеться лише після того, як оберуть кандидатури міністрів і вироблять позитивну програму дій.

Також, за словами Бондаренко, в майбутніх планах Штабу громадські арешти сепаратистів і злодіїв при владі.

«Говорячи про наш зв’язок із агентами впливу Росії, я відповім так – ми вимагаємо від СБУ арешту Медведчука. Ми всіма діями робимо мирні марші», – заявив представник штабу. Від нещодавніх погромів «Альфа-банку» і «Сбербанку Росії» Бондаренко відмежувався – за його словами, це зробили активісти з «ОУН», а не представники координаційного штабу «Радикальних правих сил».

«Щирих, нормальних хлопців оточили і точать їм мозок» – доброволець із «Айдару»

Доброволець із «Айдару» і київський адвокат Олександр Золотухін також не приховує скептичного ставлення до реформ останніх двох років, і вважає, що люди мають право на мирний протест. Але штаб «Радикальних правих сил» він не підтримав. Перш за все через наявність штабі РПС екс-комбата «Айдару» Сергія Мельничука, якого Золотухін вважає причетним до організованої злочинності і олігарха Дмитра Фірташа. Політика Юрія Кармазіна доброволець вважає єдиним інтелектуалом в штабі, але не розуміє, як він там з’явився.

Цим щирим хлопцям із гарячими серцями треба мати мозку в голові трохи більше
Олександр Золотухін

«Протест повинен бути, зміни повинні настати, вже чекати нема сил і терпіння українського народу, на мою думку, закінчиться ось-ось-ось. Але цим щирим хлопцям із гарячими серцями треба мати мозку в голові трохи більше», – заявив Золотухін.

Деякі націоналісти вже відмовилися підтримувати «Радикальні праві сили», говорить Золотухін, зокрема пішов голова «Білого молоту» Володимир Савчук. «Айдарівця» також відлякує відсутність плану дій і команди, яка, за словами представників РПС, має взяти у свої руки Україну після нібито знесення діючої влади.

Щирих, нормальних хлопців оточили і точать їм мозок. Може початися Коліївщина, махновщина і розпад держави
Олександр Золотухін


«Щирих, нормальних хлопців оточили і точать їм мозок. Може початися Коліївщина, махновщина і розпад держави. Я підтримую протест і ультиматуми до влади, але це повинно бути конструктивно. Для того, щоб не влада тебе почула, вона вже не здатна практично чути, а щоб почула вся спільнота, вся українська громада», – заявив Золотухін. На його думку, такі дії можуть справді розірвати країну, але влада зі свого боку має прислуховуватися на вимоги суспільства, зокрема з приводу роботи російських банків в Україні, а не ігнорувати її.

«З іншого боку, ворог може використати напади на ці банки як casus belli – привід для вторгнення», – наголосив Золотухін.

Кремлівській пропаганді дуже хотілося, щоб цей день пройшов інакше. Але провокація в них не вийшла
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко назвав провокацією акції протестувальників на річницю Революції гідності.

«Кремлівській пропаганді дуже хотілося, щоб цей день пройшов інакше. Саме тому вони заздалегідь підготували гасла про «Майдан 3.0» та «Третій Майдан». Але ця провокація в них не вийшла», – заявив президент.


У понеділок на майдані Незалежності перебувало близько двох сотень людей, а на вечір скликали чергового віче.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG