Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр: питання безпеки на Донбасі не має виправдовувати відсутність підготовки до виборів


Франк-Вальтер Штайнмаєр (у центрі) з головами МЗС України Павлом Клімкіним (праворуч) і Франції Жаном-Марком Еро у Києві, 23 лютого 2016 року
Франк-Вальтер Штайнмаєр (у центрі) з головами МЗС України Павлом Клімкіним (праворуч) і Франції Жаном-Марком Еро у Києві, 23 лютого 2016 року

Ситуація з безпекою на Донбасі не повинна бути виправданням відсутності роботи з підготовки закону про вибори, заявляє міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. Про це він сказав після зустрічі з міністрами закордонних справ України і Франції у Києві.

Міністр зазначив, що необхідно працювати над законом про вибори, так і над умовами їх проведення.

За словами Штайнмаєра, жоден з пунктів Мінських домовленостей нині не втратив актуальності, і в Європі стежать за послідовністю їх виконання.

Міністр наголосив, що необхідно підготувати наступний крок до переговорів «нормандської четвірки» в Парижі і працювати саме над питаннями підготовки виборів. «Ми маємо використати час, що залишився до 3 березня», – сказав він.

При цьому глава МЗС Німеччини запевнив, що питання безпеки не зняте з порядку денного. «Про це ми говоримо з Росією», – сказав Штайнмаєр, додавши, що обговорював це питання з російським колегою Сергієм Лавровим на мюнхенській конференції з безпеки.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і під міжнародним спостереженням. Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із лідерами збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними. Тим часом сепаратисти також планують власні вибори, що можуть стати грубим порушенням мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG