Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпродзержинську демонтували меморіальну дошку Брежнєву


У Дніпродзержинську з будівлі технічного університету демонтували меморіальну дошку землякові, генеральному секретареві ЦК КПРС Леоніду Брежнєву.

За інформацією університету, демонтаж було здійснено силами навчального закладу за допомогою спецтехніки.

Водночас у місцевому музеї історії вважають, що цю дошку можна було не знімати: вона, каже директор музею Наталія Буланова, не підпадала під «закон про декомунізацію».

«Закон досить суперечливий, та в ньому є такий пункт: він не поширюється на використання символіки тоталітарного режиму в експозиціях музеїв, на надгробках, кладовищах тощо, а також під час викладення чи реконструкції історичних подій. Ми вважаємо, що ця дошка – і є викладення подій: Брежнєв навчався у тому інституті. Мені здається, що це так. У Женеві є пам’ятна дошка на будинку, де мешкав Ленін. Мені здається, що це все ж «перегини». Ми звикли за командою руйнувати, а треба радитись з фахівцями», – зазначила в коментарі Радіо Свобода кандидат історичних наук, керівник музею історії Наталія Буланова.

За даними міськради, відповідно до закону про декомунізацію, з 63 пам’ятників та пам’ятних знаків Дніпродзержинська, які перебувають на обліку в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України, 23 підлягають знесенню.

Як стало відомо Радіо Свобода, до переліку пам’ятників, які підлягають демонтажу, зокрема потрапили пам’ятник Леніну на однойменній площі, пам’ятник Феліксові Дзержинському на вулиці Дзержинського, пам’ятник генеральному секретареві ЦК КПРС Леонідові Брежнєву, пам’ятні знаки на честь діяльності підпільного міському КП(б)У, меморіальна дошка на будівлі, де відбувалось перше засідання Кам’янської Ради робітничих депутатів у березні 1917 року.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила внесений Кабінетом міністрів закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку.

XS
SM
MD
LG