Доступність посилання

ТОП новини

Британські консерватори сперечаються щодо подальшого членства в ЄС


«Референдум з питання членства в ЄС – це життєво важливе рішення для майбутнього Великої Британії» – прем’єр Девід Камерон

Лондон – Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон офіційно розпочав свій перший день агітаційної кампанії до референдуму щодо членства Британії у Євросоюзі, намагаючись переконати британську громадськість обрати подальше членство в ЄС. Напередодні Камерон піддав нищівній критиці позицію мера Лондона, свого товариша з Консервативної партії Бориса Джонсона. Прем’єр звинуватив мера столиці у використанні закликів до виходу Британії з ЄС для його власних цілей з метою перебрати лідерство у лавах партії. Тим часом у Великій Британії жваво обговорюють конфлікт на верхівці консерваторів, пов’язаний з позицією щодо членства Сполученого Королівства в ЄС.


Офіційно стартувало загальнонаціональне агітаційне турне британського прем’єра Девіда Камерона з метою донести до виборців переваги позитивного голосування на референдумі щодо членства Великої Британії у Європейському союзі. Попередньо Камерон застеріг, виступаючи у Палаті громад, що вихід Сполученого Королівства з Європейського союзу зашкодить всім людям, які важко працюють.

Девід Камерон
Девід Камерон

Девід Камерон виклав свою позицію, закликаючи пристати до кампанії на підтримку подальшого членства Британії у ЄС. Головний консерватор також зазначив, що існує вибір між навіть величнішою Британією, у разі, як країна залишиться в ЄС, і тим, що він визначив, як «стрибок у темряву», якщо країна таки вийде з Євросоюзу. Втім, найбільша проблема для прем’єра Камерона полягає у тому, що більш ніж 100 парламентарів-консерваторів активно підтримують саме вихід Британії з ЄС, який вже навіть здобув майже науковий термін – BREXIT.

Борис Джонсон
Борис Джонсон

Оглядачі відзначили, що у заяві прем’єра Камерона було чітко чути малозавуальовані випади проти його колеги з вищого ешелону «торі», мера Лондона Бориса Джонсона, який буквально днями підклав Камерону доволі потужну бомбу, заявивши, що підтримуватиме кампанію за вихід Британії з ЄС.

На думку мера Лондона, вихід країни з ЄС допоможе виторгувати кращий варіант угоди з Брюсселем, і тоді можна буде провести другий референдум з питання членства в ЄС. У свою чергу, Камерон заявив, що не висуватиметься на переобрання прем’єром у разі негативного результату референдуму, призначеного на 23 червня.

Якось виглядає на те, що ті, хто збирається голосувати «проти», хочуть згодом голосувати «за». Подібний підхід ігнорує засади демократії, законності та здорового глузду
Девід Камерон

«Це життєво важливе рішення для майбутнього нашої країни. І я хотів би наголосити, що це рішення буде остаточним. Тут дехто висував ідею, що у разі негативного результату референдуму, ми могли б передомовитись з ЄС і згодом провести другий референдум. Тут якось виглядає на те, що ті, хто збирається голосувати «проти», хочуть згодом голосувати «за». Подібний підхід ігнорує засади демократії, законності та здорового глузду», – заявив прем’єр Девід Камерон.

У залі засідань Палати громад британського парламенту після промови Камерона було чути, як Борис Джонсон, незадоволений виступом свого старшого колеги з партії, вигукнув: «Нісенітниця!»

Сам мер Лондона не аж так надто розповсюджувався щодо суперечки на верхівці «торі», лише зазначив, що бажає найкращого своїй країні.

Девід Камерон (праворуч) та Борис Джонсон. Серпень 2012 року
Девід Камерон (праворуч) та Борис Джонсон. Серпень 2012 року

«Ми нині маємо чудову нагоду укласти нову угоду з Європейським союзом, яка краще пасуватиме для Британії, за якою Британія буде справжнім центром нової глобальної торгівлі, і матиме яскраве майбутнє, саме за це я і виступаю!» – заявив Джонсон.

Власне, ця загальнонаціональна кампанія прем’єра Девіда Камерона і реакція на неї британських виборців вже за кілька тижнів покаже реальний розклад сил у таборах «за» і «проти» членства Великої Британії у Євросоюзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG