Доступність посилання

ТОП новини

Рівненська облрада не віддала надра для розвідки бурштину


Сесія Рівненської обласної ради
Сесія Рівненської обласної ради

Поліщукам потрібні не розвідки, а закон про старательство

Рівне – Після бурхливої дискусії 23 лютого депутати Рівненської обласної ради відмовили двом державним підприємствам у наданні надр для геологічних робіт із розвідки покладів бурштину. Чому рівняни не хочуть мати справу з підприємствами і що завадить цивілізованому видобутку сонячного каменю?


Правом на видобуток бурштину на Рівненщині володіють кілька легальних підприємств. Однак матеріали численних кримінальних справ свідчать, що на виділених їм ділянках відбувається незаконний масштабний видобуток бурштину. Нині ж два підприємства – «Укрбурштин» як філія ДП «Українські поліметали» та товариство «Надра-Спецленд Ресурси» намагалися отримали дозвіл на геологорозвідку на площі майже 40 тисяч гектарів.

На початку сесії голова обласної ради Володимир Ковальчук зачитав факсове повідомлення, який щойно надійшло від Державної служби геології і геонадр. Цим листом служба повідомила про свою відмову від попередніх звернень щодо надання дозволів на геологорозвідку для двох державних підприємств. Мовляв, з метою доопрацювання. Однак депутати побачили в листі підставу і вирішили не розходитися, адже «факс – це ще не документ».

Депутат обласної ради Світлана Богатирчук каже, що шокована постановкою питання від державної структури, яка чинить всупереч Закону про децентралізацію. «Це ультиматум – якщо ви до 18-ї години 25-го числа не дасте відповідь Держслужбі з надр – це буде означати мовчазну згоду»… Надавати чи не надавати подібні дозволи – прерогатива місцевих рад, запевняє Світлана Богатирчук, член делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Голова облради Володимир Ковальчук пояснює: депутати не мають претензій до державного підприємства «Укрбурштин», а до урядової постанови за номером 1173, яка змушує розглядати такі важливі питання, як надання в користування надр, у 30-денний термін. Такі терміни фізично неможливі для проведення попередніх експертиз та надання заключного висновку фахівців. «Ми лише почнемо отримувати відповіді від екологічних, археологічних служб, а часу на це вже немає», – зауважив Ковальчук.

2,3 кілограми бурштину конфіскували в Сарнах працівники СБУ (фото надіслане прес-службою прокуратури Рівненської області)
2,3 кілограми бурштину конфіскували в Сарнах працівники СБУ (фото надіслане прес-службою прокуратури Рівненської області)

Натомість депутат обласної ради Валентин Крока висловлюється чіткіше: якщо рівняни хочуть налагодити нормальний процес видобутку без нанесення шкоди природі – потрібно накласти табу на всі роботи, у тому числі розвідки, пов’язані з бурштином.

«На Поліссі й так знають, яка його бурштиноносність»

«У нас вони давно вивчені. На кожному шматку землі на Поліссі знають, яка його бурштиноносність, і ті підприємства державні, які показують, що чотири грами бурштину буде на кубометр – вони лукавлять», – резюмує екс-народний депутат, а нині депутат облради Микола Кучерук. Депутат натякає на минулорічні звіти ДП «Укрбурштин», згідно яких бурштинові родовища Рівненщини є дуже бідними, а саме підприємство – збитковим.

Епідемія бурштинового браконьєрства не покидає північний захід України. Рейди правоохоронців мають епізодичний характер, час від часу між поліцейськими та бурштинокопачами виникають сутички, які доводиться гасити із залученням додаткових спецзагонів. Поліція щодня звітує то про вилучену помпу, то про затриманого перекупника.

Бурштинове браконьєрство захопило Донбас?

Помічник народного депутата Сергія Євтушка Сергій Ташак розповідає, що під час недавнього рейду на Полісся сарненські самооборонці зустріли підозрілих людей.

«Ці молодики – ви не повірите – з Донецької області. Вони там, виявляється, правлять балом – зароблять гроші на тих наших копачах, які сьогодні платять їм гроші. Під’їхали вони до нас на джипах. Слава богу, обійшлося без стрілянини. Харківські, київські, з Білої Церкви копають бурштин, і наші хлопці платять їм… Там гинуть люди. Поїдьте, подивіться, як вони копають той бурштин – засипало – подивилися, і далі копають його. Це жах, що робиться в нашій області!»

Анатолій Полюхович: через бурштин люди стали гіршими

Підприємець із Зарічного Анатолій Полюхович зізнається – бажання зайнятися видобутком бурштину в нього є, однак лише легально. Натомість він бачить, як зароблені на нищенні природи гроші псують мораль поліщуків.

«Я просто бачу, що наші люди стають гіршими. Ті, що ходять на бурштин, коли йде мобілізація – вони не хочуть іти до армії, кажуть: «Краще я тут буду заробляти». Люди деградують через те, що немає закону», – зазначає активіст.

Натомість представники бурштинокопачів, які прибули на сесію, стверджують, що чинять лише на благо своєму краю – скажімо, купують автомобілі «швидкої допомоги», допомагають школам та садочкам. Семен Абрамчук із Клесова розводить руками – закону чекають вже кільканадцять років, а жити ж, мовляв, поліщукам за щось треба.

На запитання, як же в такому разі живе південь Рівненщини, копачі відповіді не мають. Земельні паї, на яких не «вродив» бурштин, заростають бур’яном.

Поліщуки не відступляться, поки парламент не ухвалить закон

Нині в обласній раді старателі мають свого представника – жителя Клесова Олександра Васильєва, який на запитання, як же ж обіцянка не допускати до законодавчого врегулювання на бурштиноносні землі ні своїх, ні чужих, відповідає звинуваченням на адресу Верховної Ради: «Ми три дні розробляли разом з громадськістю і народними депутатами той закон про старательську діяльність, який треба, щоб Верховна Рада підтримала, бо він написаний для людей. Можна ще більш жорсткою зробити відповідальність, але це лише поглибить корупційні схеми видобутку».

17 лютого у Сарненському районному суді відбувся розгляд справи за фактом масових заворушень із застосуванням вогнепальної зброї, що мали місце 9 травня 2014 року в урочищі Гальбин. Як розповів клесівчанин Семен Абрамчук, справа, до якої причетний екс-регіонал та колишній народний депутат Володимир Продивус, розглядається без залучення громадськості, а міліція, яка затримувала нападників, чомусь «загубила» докази про те, що в приїжджих «спортсменів» була зброя. «Ми були на суді, але там навіть були проти, щоб там преса була», – розповідає Семен Абрамчук.

У підсумку депутати Рівненської облради відмовили у наданні надр у користування дочірньому підприємству «Укрбурштин» публічного акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Українські поліметали» та підприємству «Надра-спецленд – Ресурси».

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG