Доступність посилання

ТОП новини

Матіос єдиний, хто демонструє бажання стати генпрокурором – політтехнолог Бала


Віктор Шокін
Віктор Шокін

Процедура не дозволяє призначити на посаду генпрокурора оптимальну кандидатуру, вважає експерт

Київ – У Верховній Раді зареєстровано проект постанови президента Петра Порошенка про надання згоди на звільнення генпрокурора Віктора Шокіна. Утім, експерти зазначають, що розгляд цього питання може виявитися доволі непростим. Адже перш ніж голосувати за відставку Віктора Шокіна, політичні сили воліли би знати, хто стане його наступником на цій посаді. Більше про перспективи відставки Віктора Шокіна та призначення нового генпрокурора Радіо Свобода розповів директор Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Віталій Бала.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Чому Порошенко так довго зволікав із поданням на відставку Віктора Шокіна? Адже критика на його адресу і з боку громадськості, і з боку західних союзників – що, можливо, навіть важливіше для Порошенка – лунала вже давно?

Віталій Бала
Віталій Бала

– Головню причиною тривалого перебування на посаді генпрокурора Віктора Шокіна є особливості характеру Петра Порошенка. Він, будучи успішним бізнесменом, звик не довіряти людям і опирається тільки на тих, хто певний час пройшов разом із ним і кому, на його думку, можна довірити певні справи. І це, насправді, є велика проблема – бо в політиці це не зовсім правильно. Особисті симпатії мають відходити на задній план, а на перший план виступати компетентність, порядність і патріотизм.

– І Віталій Ярема, і Віктор Шокін – це люди яким президент, як Ви кажете, довіряв. Чи Ви допускаєте, що за умов дуже складної політичної ситуації Петро Порошенко може подати на посаду генпрокурора людину, яка не буде до нього настільки лояльною?

У нас виходить так, що всі тримають все в секреті, бо, як то кажуть, не хочуть спалювати кандидатуру

– Знайти кандидатуру, яка не буде такою лояльною особисто до президента, насправді неважко. Проблема, на мою думку, в іншому. Всім, хто вимагав відставки – спочатку Яреми, а потім Шокіна – я казав і продовжую казати: назвіть спочатку три-чотири кандидатури, які можуть впоратися з поставленими задачами. І нехай потім ці кандидати висувають якісь свої пропозиції. А у нас виходить так, що всі тримають все в секреті, бо, як то кажуть, не хочуть спалювати кандидатуру. Проте потім, коли звільнили Ярему і внесли Шокіна – то всі були в шоці: а як, а чому? Думаю, тут сам механізм призначення не такий, який дозволить призначити кращого кандидата.

– На Вашу думку, хто може стати наступником Шокіна?

– Насамперед, ще невідомо – чи є 226 голосів за відставку. Давайте виходити з цього. Бо голосування за відставку уряду показало, що не все може бути так, як на перший погляд здається.

Єдиний, хто заявив свої претензії на посаду – це головний військовий прокурор пан Матіос

Із усіх, про кого можна зараз напевно говорити, єдиний, хто заявив свої претензії на посаду – це головний військовий прокурор пан Матіос. Бо коли він почав коментувати ситуацію стосовно загибелі від рук поліцейського пасажира BMW, то я спочатку здивувався: чому саме воєнний прокурор у цій ситуації, яку зараз зроблять резонансною і яку політизують? І це мене наштовхнуло на просту таку думку: можливо, якраз він розглядається як один із кандидатів на посаду генпрокурора? Можливо, в такий спосіб він хоче продемонструвати: «Я тут – дивіться! Я готовий бути генпрокурором!».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG