Доступність посилання

ТОП новини

Працівники КБ «Південне» просять Порошенка повернути звільненого гендиректора


Ракета, розроблена КБ «Південне» (фото архівне)
Ракета, розроблена КБ «Південне» (фото архівне)

Колектив державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені Янгеля» у Дніпропетровську просить президента України Петра Порошенка втрутитися в ситуацію зі звільненням генерального конструктора і гендиректора КБ «Південне» Олександра Дегтярьова. Про це йдеться у відкритому листі до президента.

За даними працівників колективу, звільнення Олександра Дегтярьова з посади, про яке «стало відомо з напередодні надісланого наказу, глибоко збурило весь колектив підприємства».

Конструктори зазначать, що наукових і виробничих успіхів бюро досягло завдяки керівництву Дегтярьова й просять Петра Порошенка повернути екс-директора на обійману посаду.

«На наш погляд, ця, безвідповідальна з боку ДКАУ (державного космічного агентства України – ред.), акція для підприємства та галузі стане без перебільшення катастрофою», – йдеться у зверненні.

У прес-службі Національного аерокосмічного агентства України в середу Радіо Свобода пояснили, що для звільнення Олександра Дегтярьова було дві причини – виявлені фінансові порушення та реорганізація посад.

«Протягом минулого року проводились фінансові перевірки підприємств космічної галузі, зокрема, КБ «Південне», і там були виявлені фінансові порушення. Державна фінансова інспекція, яка здійснювала перевірку, рекомендувала Державному космічному агентству розглянути питання перебування на посаді керівників підприємств, які допустили порушення. Це була одна з причин. Інша причина – згідно з новими вимогами законодавства та з метою посилення виробничих потужностей важливих підприємств, йде тактика розподілу посад. Не може людина бути і генеральним конструктором, і генеральним директором (бо це менеджерська посада), це практика часів Радянського Союзу. І Олександру Дегтярьову запропонована посада генерального конструктора, зважаючи на його значні досягнення, досвід, професіоналізм», – повідомили Радіо Свобода в прес-службі агентства.

Олександр Дегтярьов очолював конструкторське бюро з 2010 року.

У серпні 2015 року повідомлялося про плани створення єдиного космічного центру в Україні. Голова Державного космічного агентства Олег Уруський тоді заявляв, що до кінця року може з'явитися єдиний космічний центр «Південний», який сформують шляхом реорганізації та об'єднання дніпропетровських підприємств – заводу «Південмаш» і конструкторського бюро «Південне».

Державне конструкторське бюро «Південне» – одне з провідних підприємств світу з розробки ракетних комплексів і ракетно-космічних систем. Створене в 1951 році як конструкторський відділ Південного машинобудівного заводу для виробництва бойових ракет. Зараз є головною проектно-конструкторською організацією України.

XS
SM
MD
LG