Доступність посилання

ТОП новини

Чумак підтвердив свою заяву про відмову від роботи в Антикорупційному агентстві


Віктор Чумак
Віктор Чумак

Позафракційний народний депутат Віктор Чумак наголошує, що його заява про відмову від посади члена Національного антикорупційного агентства із запобігання корупції залишається чинною. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, таким чином, Чумак відреагував на сьогоднішню заяву прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

«На засіданні уряду мені поставили 24 годинний ультиматум. А точніше попросили визначитися, чи йду «з» чи залишаюсь я «у» НАЗК… мені шкода цих трьох тижнів бездіяльності, які були витрачені на ці слова. За цей час можна було або оголосити додатковий конкурс в рамках того, що вже відбувається, або взагалі новий. І отримати набагато кращий результат», – написав Чумак.

«Не обійшлося без маніпуляції. Знову було наголошено, що агенція могла працювати за умови обрання трьох членів. Не могла», – додав він.

Раніше сьогодні прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував звільнити Чумака з Антикорупційного агентства і публічно попросив його протягом 24 годин повідомити уряду ще раз, чи свідомо він ухвалив рішення про те, що не бажає працювати в антикорупційному агентстві.

Наприкінці січня Чумак заявив, що регламентний комітет Верховної Ради України погодив складення його депутатських повноважень, це сталося попри те, що Чумак заяву з цього приводу відкликав.

«Аргументи дуже прості. Наприкінці 2015 року Кабмін видав розпорядження про моє призначення до НАЗК, але поки не відбудеться конкурс щодо дообрання двох членів цього агентства, його створення та реєстрація в державному реєстрі як юридичної особи заблоковане. Оптимістично, це дообрання має статись до кінця лютого. Але, знаючи нашу реальність, може затягтися і на невизначений термін», – пояснив тоді Чумак причину відкликання заяви щодо складення депутатських повноважень.

Депутат додав, що після консультацій з юристами вирішив відкликати заяву про складення депутатських повноважень до того часу, поки не вирішиться питання створення НАЗК як юридичної особи.

У грудні минулого року уряд України відповідним розпорядженням призначив на посаду трьох із п’яти членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), ними стали Наталія Корчак, Віктор Чумак та Олександр Скопич. Тоді в уряді заявили, що заповнення трьох із п’яти вакантних посад є «достатньою умовою для запуску агентства».
Водночас активісти заявили, що в такому складі НАЗК не зможе обрати свого голову, а для ухвалення будь-якого рішення НАЗК потрібно мінімум три голоси, без керівника НАЗК неможливо призначити працівників апарату, затвердити кошторис органу.

Як згодом заявив міністр юстиції України Павло Петренко, Національне агентство з питань запобігання корупції зможе почати роботу наступного місяця, у лютому. Проте ця агенція досі не працює.

XS
SM
MD
LG