Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін створив Нацагенство щодо повернення активів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кабінет міністрів України створив Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, здобутими корупційним шляхом, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

«Парламент ухвалив низку законів, які були ініційовані урядом, щодо посилення антикорупційного законодавства. Тому нині уряд виконав свій обов’язок і ухвалив постанову про утворення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, здобутими корупційним шляхом», – зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, Кабмін звернувся до парламенту з проханням якомога швидше подати своїх представників до конкурсної комісії з відбору членів агентства.

Минулого тижня депутати ухвалили законопроект щодо удосконалення діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

За проектом закону, арештоване майно може бути реалізоване без згоди власника, але за рішенням суду, а отримані кошти зберігатимуться або на рахунку корупціонера, або на спеціальних депозитних рахунках агентства в державних банках. Уся інформація про активи й грошові рахунки буде зберігатись у спеціально створеному відкритому реєстрі, веденням якого також займатиметься агентство.

Керівник агентства обиратиметься комісією з числа суспільних авторитетів (3 особи, які обиратимуться парламентом), а також професійних фахівців, які представлятимуть головних учасників відносин, пов’язаних із розшуком та конфіскацією активів: Генеральну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро, Міністерство юстиції, Держфінмоніторинг, Міністерство фінансів.

Гранична чисельність співробітників агентства не повинна перевищувати 100 осіб, враховуючи працівників територіальних підрозділів у разі їх створення. Зарплата працівника агентства складатиме близько 30 тисяч гривень.

XS
SM
MD
LG