Доступність посилання

ТОП новини

Матіос не з’явився на засідання антикорупційного комітету щодо рюкзаків для МВС


Головний військовий прокурор Анатолій Матіос
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос не з’явився на комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, повідомивши, що справа щодо закупівлі рюкзаків для МВС розслідується, втім повідомлення про підозру нікому до цього часу не вручалось.

«Досудове розслідування проводиться всебічно, повно та неупереджено. На цей час особам про підозру у провадженні не повідомлялось. Далі військовий прокурор роз’яснює нам положення закону про комітети і про прокуратуру і пише наступне: слід дійти висновку про втручання в діяльність прокурора і слідчого, що виходить за межі повноважень депутатів… Ми виявляється ще й порушуємо вимоги чинного законодавства», – зачитав відповідь Матіоса голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв.

Напередодні програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», знайшла на Youtube відеозаписи, дуже схожі на раніше оприлюднені зйомки прихованою камерою в кабінеті на той час заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Чеботаря. Відео нібито зняте прихованою камерою у кабінеті тодішнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який до травня 2015 року відповідав у міністерстві за державні закупівлі.

На відео зафіксована розмова між чоловіками, які домовляються про закупівлю рюкзаків для потреб МВС – невеликої партії рюкзаків до 2014 року і значно більшої – одразу на початку 2015 року.

Діалог на відео датований груднем 2014 року, а вже у лютому 2015 року МВС дійсно закупило рюкзаки на 16,5 мільйона гривень. На тендері тоді перемогла фірма із ознаками фіктивності ТОВ «Дніпровенд», а також фізична особа-підприємець Плигачов В. М.

Приховані зйомки у кабінеті Чеботаря дійсно відбувалися – їх проводила Служба безпеки України у листопаді та грудні 2014 року на прохання військової прокуратури в рамках кримінального провадження про корупцію в МВС. Частина відео з цієї зйомки, де Чеботар нібито обговорював продаж за заниженою ціною піску, що перебував на зберіганні в МВС, потрапила в інтернет, була видалена на вимогу правоохоронців і долучена до матеріалів кримінального провадження.

В свою чергу Міністерство внутрішніх справ України заявляє, що процедура закупівлі тактичних рюкзаків для потреб антитерористичної операції була чесною і прозорою. Крім того, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook заявив, що ні він, ані його дружина чи син «не мали стосунку до постачальників».

XS
SM
MD
LG