Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: звинувачення Ахтему Чийгозу можуть посилити статтею про екстремізм


Адвокат, який представляє інтереси заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза у кримській «справі 26 лютого», не виключає, що з припиненням судового процесу, до звинувачень може додатися стаття про екстремізм.

«Цю зупинку суду я пов’язую і з позовом, який подала Поклонська (прокурор контрольованого Росією уряду Криму – ред.) про визнання Меджлісу екстремістською організацією. І я абсолютно не виключаю, що звинувачення Ахтему Чийгозу буде посилене, очевидно, статтями про екстремізм. Очевидно, що в будь-якому нормальному суді справа розсипалася б ще на стадії попереднього слідства, але тут ми бачимо, що свідомо накручуються нові склади злочину, справа фабрикується», – заявив адвокат Микола Полозов, який зараз перебуває в Києві.

За його словами, Ахтема Чийгоза може чекати найсуворіше покарання з усіх підсудних у «справі 26 лютого».

Після анексії Криму Росією російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України 26 лютого 2014 року. Тоді під стіни кримського парламенту прийшли також і активісти партії «Русское единство» під керівництвом Сергія Аксьонова, якого згодом Росія призначила головою Криму.

Згодом російська прокуратура Криму порушила кримінальну справу за фактом «масових заворушень» 26 лютого і почала притягати учасників до кримінальної відповідальності. У справі «26 лютого» проходить низка кримськотатарських активістів. Один із них – Ахтем Чийгоз, затриманий 29 січня 2015 року «за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях». Крім Чийгоза, були затримані кримськотатарські активісти Мустафа Дегерменджі, Алі Асанов, Ескендер Кантеміров, Талят Юнусов, Ескендер Емірвалієв, Ескендер Небієв.

15 лютого на засіданні підконтрольного Росії Верховного суду Криму було ухвалене рішення відправити цю справу на дорозслідування.

Правозахисний центр «Меморіал» в Росії визнав політв’язнями фігурантів «справи 26 лютого», яких утримують під вартою – Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG