Доступність посилання

ТОП новини

Леся Українка. Український скарб


У Музеї літератури відкрито виставку Лесі Українки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

У Музеї літератури відкрито виставку Лесі Українки

У музеї літератури відкрили виставку Лесі Українки. Презентація відбулася за участі відомих письменників та художників України

Київ – Із нагоди 145-річчя від дня народження великої української поетеси Лесі Українки в Національному музеї літератури України 25 лютого відкрили однойменну виставку. Презентація пройшла за участі міністра культури Вячеслава Кириленка, письменників Івана Драча та Оксани Забужко, художників Василя Перевальського, Василя Чебаника, Володимира Слєпченка та інших. До експозиції виставки увійшли портрети та скульптурні зображення Лесі, виконані відомими митцями, ілюстрації до творів письменниці, а також книжкова колекція її рідкісних видань. Крім того, під час відкриття виставки, пролунали твори Лесі Українки у виконанні студентів Київського університету імені Івана Карпенка-Карого.

«Єдиний мужчина в українському письменстві» – саме такими словами охрестив колись Лесю Українку Іван Франко. За своє недовге життя письменниця створила чималу кількість поетичних та драматичних творів.

Дізнавшись у 12 років, що вона невиліковно хвора, юна Леся не зламалась, і з 13-річного віку почала активно писати твори.

Художник Володимир Слєпченко зобразив Лесю Українку з терновим вінцем на голові. За його словами, це символ страждання і болю, з якими жінка пройшла своє життя.

Портрет Лесі Українки художника Володимира Слєпченка
Портрет Лесі Українки художника Володимира Слєпченка

«Найвизначніші політичні постаті України – Шевченко, Франко, Леся Українка» – Драч

В’ячеслав Кириленко
В’ячеслав Кириленко

Міністр культури України В’ячеслав Кириленко вбачає актуальним та важливим завданням українських літераторів створення повного академічного зібрання всіх творів Лесі Українки. Цитуючи Оксану Забужко, він назвав поетесу справжньою «лицаресою» України. «Наскільки тонкою вона була в своїй ліриці, настільки крицевою, сталевою вона була в своїй поставі, і в своїй волі до реалізації тих життєвих настанов, на яких вона стояла впродовж всього свого життя», – зауважив Кириленко.

Іван Драч
Іван Драч

На думку українського письменника Івана Драча, серед політичних постатей, що внесені до енциклопедії Юрія Шаповала, не вистачає трьох найвизначніших – Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки. Також письменник розповів, що навіть грузини називають українців «людьми від Лесі». «Величні та славні твори Лесі Українки надихають та спонукають тебе все віддати для того, щоб бодай якусь часточку її духу взяти до себе в душу», – зазначив Іван Драч.

«Всі українці відзначили 145-ліття Лесі Українки, самі того не знаючи» – Забужко

Оксана Забужко
Оксана Забужко

Тим часом українська письменниця Оксана Забужко категорично зауважила, що українці зовсім не знають справжньої Лариси Косач. Жінка переконана, що доки зі шкільної іконографії не зникне «ота 14-літня дівчинка у вінку», доти ми не знатимемо істинної Лесі Українки. Крім того, Забужко розповіла, що літератори з різних країн світу називають Лесю українським скарбом.

Оксана Забужко вважає, що всі українці відзначили 145-ліття письменниці, можливо, самі того не знаючи: «Українці на фронті взяли Широкине, українці в тилу провели першу в історії незалежної України акцію громадянського протесту проти інформаційної окупації. Лариса Петрівна ставить жирний лайк», – наголосила Забужко. Письменниця розповіла, що ще 6 років тому, коли в Лесин день було проведено інавгурацію президента Януковича, вона зрозуміла – «пацани попали». Адже не можна ж бути аж такими невігласами.

Відкриття виставки завершили студенти Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого, декламуючи відомі твори Лесі Українки. Вони вкотре наголосили, наскільки пророчими були думки української мисткині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG