Доступність посилання

ТОП новини

Російським депутатам не байдуже, яку пісню співає Джамала


Російські парламентарії не задоволені тим, що пісня «1944» нагадує про депортацію кримських татар

Звістка про те, що Україну на конкурсі «Євробачення 2016» представлятиме Джамала з піснею «1944 » викликала бурхливу реакцію в Росії. Депутат Держдуми від ЛДПР Вадим Дєньгін сказав, що подібні пісні політизують «Євробачення». Сама ж співачка переконана, що така реакція російських політиків лише більше привернула увагу світових ЗМІ до пісні, яку вона буде виконувати в травні в Стокгольмі.

Російським депутатам не байдуже яку пісню співає Джамала
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

1944-й – рік депортації кримських татар. Крім назви пісні, яку виконуватиме Джамала на конкурсі «Євробачення» в Стокгольмі, на цей факт історії не вказує більше нічого. Однак російські депутати угледіли в цьому політизацію конкурсу. Заступник голови комітету Держдуми Росії з інформаційної політики Вадим Дєньгін в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що сам ніяких заяв з приводу пісні Джамали не робив, його просто попросили прокоментувати ситуацію і він пояснив, що проти політики на Євробаченні.

«Найкращі представники країн збираються, показують свої вокальні дані, показують свої пісні. І там немає політики. Тому тут я не проти когось, а я проти політики на території конкурсу», – каже депутат.

Крим – фетиш

За словами самої Джамали, «1944» – це пісня про велику любов до Батьківщини, про велику любов до свого народу, про жінку, яка пронесла цю свою любов через все життя. Там немає слів «депортація», «кримські татари», «Росія», «Крим». Проте, на думку музичного критика Артемія Троїцького, бурхлива реакція російських політиків цілком зрозуміла.

«Мова ж йде про Крим, а Крим це такий фетиш. Це така точка з одного боку больова, а з іншого боку – точка якоїсь гордості божевільної. Оскільки кримські татари – це все-таки не волзькі татари, і ця історія має до кримської ситуації саме пряме відношення, то зрозуміло виникає скандал», – каже Троїцький.

PR на весь світ

Євробачення конкурс телевізійний. І треба зауважити, що це конкурс не виконавців, а пісень. Телеоглядач газети «Московський комсомолець» Олександр Мельман проаналізував текст пісні «1944» і не знайшов там політики. Що ж стосується реакції депутата Дєньгіна, то за словами Мельмана, якби він «нічого не знав про контекст, то подумав би, що пан Дєньгін займається комерційною діяльністю: розкручує співачку Джамалу». Втім, за словами журналіста, сьогодні така поведінка російських депутатів нікого вже не дивує.

«Є такий вид і тип людей під назвою депутати Державної Думи. Вони займаються випуском пари, роздуванням мильних бульбашок, вони повинні говорити з будь-якого приводу, говорити голосно, щоб їх помітили, говорити якісь патріотичні речі, навіть якщо для цього немає ніяких підстав. Тому пан Дєньгін не виняток. А в результаті він займається піаром співачки Джамали. Думаю, що Джамала коли-небудь скаже йому велике людське спасибі», – зазначив Мельман.

Джамала спасибі ще не сказала, але помітила, що реакція російських депутатів вже підвищила інтерес до неї і до пісні «1944» провідних світових ЗМІ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG