Доступність посилання

ТОП новини

Кожна третя пам’ятка архітектури у центрі Києва в аварійному стані – Глеба


Рятувальники дістають людей з-під завалів будинку у центрі Києва. 26 лютого 2016 року
Рятувальники дістають людей з-під завалів будинку у центрі Києва. 26 лютого 2016 року

З-під уламків будинку на Хмельницького досі дістають людей – ДСНС

Київ – З-під завалів будинку на вулиці Хмельницького у Києві врятували шістьох осіб. Рятувальники відучора працюють безперервно. За інформацією КМДА, будівельні роботи всередині аварійної споруди проводили без дозволів і дотримання техніки безпеки. Столична поліція відкрила відповідне кримінальне провадження. Між тим, урбаністи та громадські активісти вказують на те, що зараз у Києві під загрозою руйнування залишаються сотні старовинних будівель, переданих у приватну власність.

Рятувальники шукають людей під уламками будинку на Хмельницького, де вчора обвалились перекриття.

З-під завалів будинку в центрі Києва врятували чотирьох людей (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00


Є інформація, що під завалами донині перебуває дві-три особи, але невідомо, у якому вони стані, розповіла Радіо Свобода представниця прес-служби ДСНС у Києві Анна Колесникова.

У КМДА заявили про одного загиблого. Однак, за словами Колесникової, цього не можна стверджувати напевно, оскільки рятувальники досі не можуть до нього дістатися.

«Під завалами є одна людина без ознак життя. Цю інформацію надали медики ще вночі, але офіційно підтвердити, що вона загибла, можна тільки тоді, коли людину дістануть. Тоді буде констатуватися смерть або інший стан», – зауважила вона.

З-під завалів у Києві дістали п’ятого постраждалого (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00


Будівельні роботи, через які стався обвал, відбувалися без жодних дозвільних документів і з порушенням техніки безпеки, заявив міський голова Києва Віталій Кличко.


Поліція відкрила кримінальне провадження щодо порушення вимог законодавства про охорону праці.

За збереження будинку на Хмельницького мав відповідати Мінкульт – Глеба

2004-го року будинок на Хмельницького потрапив до переліку аварійних споруд, між тим, це – пам’ятка архітектури, зазначив у коментарі Радіо Свобода екс-заступник головного архітектора столиці Віктор Глеба. Він припускає, що аварію спровокувала помилка будівельників, які почали зносити внутрішні стіни.

«Балки перекриття впали, тому що почали зносити перегородки. Одна балка впала і повалила собою нижні перекриття, і всі вони обвалились», – говорить Глеба.

Кожна третя пам’ятка архітектури у центрі Києва доводиться до аварійного стану, вважає експерт.

«Частина з них – викуплені, частина перебуває у комунальній власності, але за це все відповідає Міністерство культури. Управління охорони пам’яток міста Києва ліквідовано. Мінкульт був ініціатором ліквідації всіх міських управлінь. Мінкульт підписує всі документи, навіть дозволи на рекламу на фасадах пам’яток архітектури підписує Міністерство культури. І всі ці пам’ятки доводяться до знищення із 2005 року дуже активно», – каже Глеба.

Радіо Свобода надіслало запит щодо цього питання до Міністерства культури і очікує на відповідь.

Потрібне більш жорстке регулювання – Тищенко

І КМДА, і Шевченківська райдержадміністрація зовсім не реагували на сигнали, що практично у них під боком більше дванадцяти років відбувається це жахіття
Ігор Тищенко

Випадок на Хмельницького показує, що попри велику кількість контролюючих органів, державна і муніципальна політика щодо містобудування залишається неефективною, вважає дослідник міста з аналітичного центру CEDOS Ігор Тищенко.

«І КМДА, і Шевченківська райдержадміністрація зовсім не реагували на сигнали, що практично у них під боком більше дванадцяти років відбувається це жахіття. По-друге, ось впродовж останніх трьох тижнів постійно йшли сигнали про те, що тривають якісь незаконні демонтажі, попри те, що на перших поверхах діють заклади, де є клієнти, є персонал – ніхто на це реагував», – каже урбаніст.


За його словами, єдиним виходом є запровадження більш жорсткого регулювання утримання пам’яток: не може власник належно утримувати будівлю – передати її знову у комунальну власність і змусити власника відшкодувати завдані ним збитки.

Ігор Тищенко
Ігор Тищенко

«В одної пам’ятки архітектури може бути тридцять орендаторів, яким вона буде потрібна під якісь креативні практики, і це краще, ніж якийсь один власник, який сидить десь у Франції, а у нього в Києві розвалюється будинок», – зауважує Тищенко. На його думку, це питання не тільки історичної цінності, а й інвестиційної привабливості міста: адже саме така інфраструктура, а не офісні центри та багатоповерхівки приваблюють туристів.

Руйнування будинку на Хмельницького – непоодинокий випадок. Журналісти та громадські активісти зафіксували низку аварійних будівель у центрі столиці, яким загрожує знищення.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG