Доступність посилання

ТОП новини

Заарештований у США українець хотів служити у спецназі


Артур Самарін був відомий для друзів під ім'ям Ашер Поттс
Артур Самарін був відомий для друзів під ім'ям Ашер Поттс

Артур Самарін міг потрапити до США по програмі обміну і залишитися там жити

23 лютого у штаті Пенсильванії заарештували 23-річного українця Артура Самаріна – поліція підозрює його у низці злочинів, зокрема підробці документів. У США в нього були документи на ім’я Ашер Поттс, згідно з якими йому було 18 років. За офіційною інформацією, короткострокова віза, за якою Самарін в’їхав у «штати», закінчилася.

Українець перебував у США близько 4 років, вважають правоохоронці. Наразі Самаріна утримують під вартою – він не заплатив 20 тисяч доларів застави, яку призначив суд. Наступне судове засідання відбудеться 4 березня. Підсудний відмовився під громадського захисника, але поки невідомо, чи найняв він іншого адвоката. В поліції повідомили, що почали слідкувати за Самаріним близько двох місяців тому.

Єдиною згадка про українця Артура Самаріна в соцмережах – неактивний «акаунт» у соціальній мережі «ВКонтакте». Радіо Свобода знайшло інформацію, як у 2012 році «Артур Самарин» брав участь в обговоренні процедури отримання візи на сторінці «ВКонтакте» одного з координаторів програми Work&Travel USA.

24 лютого 2012 року він написав: «Мені йти в посольство 1 березня. Таке незвичне відчуття всередині. Вітаю безсонні ночі».

А вже 1 березня написав, що їде потягом у Київ і Херсона, а за кілька годин радісно додав: «В мене є віза!»

В офісі координатора програми Work&Travel USA, якому належить ця сторінка, не змогли негайно підтвердити, чи брав Самарін участь у програмі за їхньою допомогою. У посольстві США, де той мав отримувати візу, сказали, що подібна інформація є виключно конфіденційною.

Як повідомив Радіо Свобода інший координатор програми Work&Travel USA Кирило Войтенко, учасники отримують візу в лютому-березні, а сама програма триває з травня по вересень.

«Точні дати можуть змінюватися. Наприклад, цього року з 9 травня по 9 вересня, але в наступному році можуть бути інші дати», – наголосив він.

Українець був зразковим учнем

Із 2012 року Самарін навчався в середній школі Харісбурга, куди, як вважає слідство, поступив за допомогою підроблених прав водія. Втім, у 2013 році він потрапив у список найкращих учнів під своїм справжнім ім’ям.

До кінця школи Самаріну залишалось близько 4 місяців. Він був дуже активним учнем – брав участь у громадських заходах, мав високий середній бал і проходив додаткові наукові курси в місцевому університеті. Українець також був кадетом у Тренувальному корпусі молодших резервних офіцерів флоту, брав участь в заходах Кадетського корпусу морського флоту США, а також тричі обирався у шкільну раду.

У травні 2014 року Самарін став членом National Honor Society. На фото він із членом парламенту штату Пенсильванія Петті Кім.


Він був генієм у математиці і хотів служити в спецназі – друг Самаріна

Американський друг Самаріна Джейкоб Маккаскіл розповів Радіо Свобода, що Артур був дуже розумним і видатним хлопцем.

«Він нікому не говорив, що з України. Через акцент усі думали, що він із Росії. Ми разом із ним тричі брали участь у літній шеститижневій програмі університету штату Пенсильванія. Ця програма дозволяє отримати університетський досвід школярам», – розповів Джейкоб. Він також наголосив, що Артур Самарін мав видатні математичні здібності. Щодо родини, Артур говорив йому, що живе із названими батьками. Названі батьки Майкл і Стефані Поттс згадуються в офіційних документах, але вони відмовилися спілкуватися із пресою.

Ще один друг Артура Мустафа Іса говорить, що йому Артур розповідав про Україну.

«3-4 роки тому ми навчалися разом у школі, йому тоді було нібито 14 років. Хоча я був у випускному класі, а Артур – в дев’ятому, наймолодшому, на математику він ходив до нас. Я подружився із ним, тому що розумів, наскільки важко без друзів. Артур говорив, що мріє бути американцем і служити в спецназі «Морські котики», – розповів Мустафа.

За його словами Артур був дуже компанійським, фліртував із дівчатами, але часто отримував від них відмови.

Вигадане ім’я з’явилося лише півроку тому

«Я завжди знав, що він трохи дивний, але вчителі його любили. В школі ми знали його саме як Артура Самаріна, тому ім’я Ашер Поттс мене здивувало. Він говорив, що вдома було важко жити і говорив, що переїхав до США разом із батьками», – додає Мустафа, який став реп-виконавцем.

Як з’ясували кореспонденти Радіо Свобода, вперше ім’я Ашер Поттс з’явилося влітку 2015 року – так він зареєструвався для участі в одній з наукових програм. За повідомленнями місцевих ЗМІ, отримати права водія Артуру помогла сімейна пара з міста Харрісбург.

У школі, де навчався українець, поки не прокоментували інцидент.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

  • Зображення 16x9

    Майк Екел

    Старший кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Пишу, зокрема, про політичні та економічні події в Україні, Росії, а також про кіберзлочинність та шпигунство. Із перших вуст розповідав про війни в Чечні та Грузії, ситуацію з заручниками в Беслані 2004 року, а також про анексію Криму в 2014 році та початок війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG