Доступність посилання

ТОП новини

Щоб повернути Донбас, потрібні і реформи, і озброєння – експерт Atlantic Council


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Якщо матимемо прецедент, що можна легко відірвати значні частини території України від держави, це заохочуватиме Росію до подальших імперських зазіхань» – Адріан Каратницький

Війна для України буде завершена тільки тоді, коли нога останнього окупанта залишить українську землю на Донбасі та в Криму, заявив президент Петро Порошенко. Однак конкретний, міжнародно визнаний план повернення окупованих територій існує лише стосовно Донбасу. Це так звані мінські угоди, і навіть вони мають чимало критиків. Сполучені Штати не є учасником мінського процесу, але Вашингтон заявляє про підтримку угод.

Американський оглядач українського походження Олександр Мотиль в одній зі своїх статей висловив застереження, що мінський процес до миру не веде, і навіть поставив під сумнів головну мету угод – реінтеграцію в Україну за його висловлюванням «політично отруєних і економічно спустошених» регіонів Донбасу, назвавши це самогубством для України.

Натомість співробітник аналітичного центру «Атлантична рада» Адріан Каратницький в ефірі «Голосу Америки» більшу небезпеку вбачає у тому, щоб відокремлення Донбасу не було сприйнято як доконаний факт.

«Думаю, що всі міжнародні та українські зусилля мусять сконцентруватися довкола повернення цих територій: через санкції, через відновлення української економіки, через глибокі внутрішні реформи», – каже експерт, водночас наголошуючи на важливості озброєння України та надання зовнішньої допомоги західного світу.

«Всі ці фактори разом із санкціями можуть примусити протягом певного часу російську державу повернутись до переговорного процесу. Це єдиний шлях, який може забезпечити цілісність, стабільність і безпеку України», – підкреслив дослідник.

Адріан Каратницький переконаний, що без роззброєння Донбасу та відновлення контролю над зовнішнім кордоном України неможливо буде гарантувати безпеку і стабільність, подальше економічне відновлення. Без певного перемиря та засобів України для власного захисту інвестори не прийдуть в Україну, каже він.

«Якщо матимемо прецедент, що можна легко відірвати значні частини території України від самої держави, це може спричинити за 5-10-15 років подальшу експансію. Не можна цього допустити, бо це заохочуватиме Росію до подальших імперських зазіхань», – пояснює аналітик.

Адріан Каратницький не вважає особливо важкими чи загрозливими для України пункти мінських угод в яких, зокрема, йдеться про зміни до Конституції.

Чому не можна дозволити на певний етап мати напівавтономну територію, котра не буде нести збройної загрози для України, і котра протягом певного часу, якщо українська економіка буде процвітати і розвиватися, побачить, що є кращий шлях і знов захоче інтегруватись з Україною
Адріан Каратницький

«Зміни до Конституції є проблематичними у тому, що Рада їх не хоче ухвалити, але вони не є взагалі проблематичними. Чому не можна дозволити на певний етап мати напівавтономну територію, котра все ж таки не буде нести збройної загрози для України, і котра протягом певного часу, якщо українська економіка буде процвітати і розвиватися, побачить, що є кращий шлях і знов захоче інтегруватись з Україною», – запитує експерт і наводить приклади аномальних територій у світі, де після певних воєнних дій збереглася глибока автономія: у Боснії-Герцеговині, у Молдові.

«Наприклад, територія Придністров’я тепер має на 90% своїх торговельних зв’язків з європейською спільнотою і з Молдовою. Єдиною перепоною майбутньої інтеграції Придністров’я є те, що там російські війська і російська зброя. Якщо можна їх усіх витіснити мирними засобами, то навіть в умовах певної конституційно захищеної автономії це не завадить реінтеграції цих людей протягом років», – зазначає дослідник аналітичного центру Atlantic Council Адріан Каратницький.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG