Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Сирія перетворили міграційну кризу у «зброю» проти Заходу – генерал Брідлав


Філіп Брідлав, архівне фото
Філіп Брідлав, архівне фото

Голова Європейського командування США і Верховного головнокомандування об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав заявив, що Росія і Сирія перетворили міграційну кризу у «зброю» проти Заходу в час, коли йому не вистачає ресурсів, щоб протистояти «відродженню агресії» з боку Росії.

«Росія разом з режимом Асада навмисно різними бойовими засобами використовують міграцію у спробі знищити європейські структури і зламати європейську рішучість», – сказав Брідлав.

За його словами, потік сотень тисяч мігрантів з охопленої війною Сирії до Європи дестабілізуюче вплинув на всю Європу – від Балкан до Скандинавії.

Брідлав сказав, що Москва і Дамаск навмисно «підживлють» масове переміщення сирійців, в тому числі шляхом безладних бомбардувань Росією цілей опозиції і через бомбардування сирійським урядом цивільних районів.

«Ця неперебірлива зброя, що використовується Башаром аль-Асадом, і неточне застосування зброї російськими військами, не може мати жодної іншої причини, аніж спонукати біженців до ще більшого переміщення і зробити це для когось ще більшою проблемою», – сказав Брідлав, додавши, що це спричиняє «великий тиск» на Європу.

Масовий приплив біженців також викликає появу потенційних «злочинців і терористів», які пройшли навчання в Сирії і можуть планувати напади на Захід, сказав генерал.

«Злочинність, терористи і повернення іноземних бойовики є очевидною частиною повсякденного потоку біженців до Європи», – сказав Брідлав.

Генерал також вказав на вплив Росії військовою силою й на інші держави. Він заявив, що рекомендував владі США не обмежуватися лише нелетальною військовою допомогою Україні.

«Росія прагне беззаперечно впливати на сусідні держави в буферній зоні, таким чином використовуючи військову силу для порушення суверенітету і територіальної цілісності України, Грузії та інших держав, таких як Молдова», – заявив Брідлав. За його словами, Росія минулоріч відправила понад тисячу одиниць військової техніки до України, в тому числі бронетранспортерів і артилерії.

Брідлав заявив також про збільшення агресії Росії в Арктиці, а також мілітаризації нею регіону. Він вказав на випробування підводних човнів в Атлантиці між Англією, Ісландією та Гренландією.

НАТО минулого місяця був залучений до вирішення міграційної кризи через початок нової місії для патрулювання в Егейському морі, щоб зупинити контрабандистів, які незаконно переправляють мігрантів з Туреччини до Греції.

Президент США Барак Обама запропонував вчетверо збільшити бюджет на майбутній рік до 3,4 мільярда доларів на військові ініціативи НАТО у Європі.

XS
SM
MD
LG