Доступність посилання

ТОП новини

За ґратами в Україні перебуває 69 тисяч людей – Букалов


Олександр Букалов, 2 березня 2016 року
Олександр Букалов, 2 березня 2016 року

На сьогодні в українських слідчих ізоляторах перебуває 16 тисяч людей, ще 53 тисячі відбувають покарання в тюрмах, повідомив правозахисник, голова департаменту з питань помилування адміністрації президента Олекснадр Букалов.

Як сказав він в ефірі Радіо Свобода, кількість ув’язнених за останні роки зменшилася.

«У нас 15 років тому було 240 тисяч (у місцях позбавлення волі – ред.). У 2005 році було 190 тисяч, в 2010 році – 145 тисяч… У першу чергу це Кримінальний процесуальний кодекс, який змінив і процедуру тримання під вартою, і покарання за злочини», – розповів Букалов.

На його думку, «закон Савченко» особливо не вплине на кількість звільнених достроково. Говорити, що на волю завдяки законові вийдуть тисячі вбивць, некоректно, вважає правозахисник.

«Торік, іще до ухвалення закону, просто після закінчення терміну або умовно достроково на волю вийшло близько 5 тисяч людей по всій країні. Просто вони відбули свої покарання. І щотижня виходить близько 100 вбивць. Говорити про те, що вийдуть убивці – так вони виходять щодня і будуть виходити, коли закінчиться термін. Просто деякі вбивці, скажімо так, у яких після перерахунку зменшиться термін на якийсь час, вийдуть трохи раніше. Оце і все», – додав Олександр Букалов.

Відео: Радіо Свобода онлайн

У грудні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав так званий «закон Савченко», проект якого подала, перебуваючи за ґратами в Росії, народний депутат Надія Савченко – закон «Про вдосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення у строк покарання», згідно з яким суди зобов’язані враховувати засудженим кожен день, проведений у СІЗО, як два дні відбування покарання.

XS
SM
MD
LG