Доступність посилання

ТОП новини

Посол Польщі висловив сподівання, що ЄС надасть Україні безвізовий режим із початку 2017 року


Хенрик Літвін, архівне фото
Хенрик Літвін, архівне фото

Посол Польщі в Україні Хенрик Літвін висловив сподівання, що безвізовий режим для громадян України до країн Європейського союзу, запровадження якого постійно гальмується, зможе бути реалізований уже не пізніше як на початку 2017 року.

«Я переконаний, що у 2016 році ми почуємо остаточне позитивне рішення. А скільки відбуватиметься введення цього рішення в життя вже практично, сказати важко. Але я маю надію, що у 2016 році ми почуємо рішення і не пізніше ніж від початку 2017 року будемо практично це реалізувати», – сказав Літвін, перебуваючи в Харкові.

За його словами, які наводить агентство «УНІАН», зараз «сценарій уже відомий», і немає необхідності очікувати нових перешкод.

«Ми в Польщі завжди наголошуємо, що нам потрібний відкритий кордон і впровадження безвізового режиму з Україною. Ми знаємо дуже добре, що тут загроз ніяких нема, і це з користю для обох сторін – і для європейської, і для української», – сказав посол.

При цьому він звернув увагу, що скасування стосуватиметься тільки короткотермінових єдиних шенгенських віз, що видаються переважно з туристичною метою, а всі інші візи, пов’язані з дозволом працювати, з культурним чи бізнесовим обміном, лікуванням, навчанням тощо, залишаються.

За останніми повідомленнями, Європейський союз, який уже раніше ухвалив у принципі рішення надати українцям у майбутньому безвізовий режим, знову відклав термін остаточного затвердження ухвали про це – зокрема, роз’єднавши ці терміни для Грузії, що отримає рішення ближчим часом, і України, хоча спершу були сподівання, що обом країнам безвізовий режим нададуть разом.

Українські політики стверджують, ніби причиною є майбутній референдум у Нідерландах щодо ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і ЄС – хоча ця угода ніяк не стосується безвізового режиму. Чинники Брюсселя ж дають знати, що справжньою причиною є те, що Україна так і не виконала всіх своїх зобов’язань, у першу чергу щодо боротьби з корупцією, які мала виконати для отримання безвізового режиму. Серед таких невиконаних зобов’язань називають закон про електронне декларування статків державних службовців, що був ухвалений у вигляді, який суперечить вимогам Євросоюзу, чи той факт, що в Україні досі не працює Національне агентство з протидії корупції.

На надання Україні безвізового режиму до країн-членів Європейського союзу очікували спершу з другої половини 2015 року, потім із початку нинішнього, 2016 року, потім із середини 2016-го, потім принаймні з кінця.

XS
SM
MD
LG