Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії повторно поширили фейк про Україну і Монголію


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Буцімто Верховна Рада України звернулася до парламенту Монголії з вимогою компенсації за руйнування Києва військами Батия

Цими днями російські ЗМІ поширювали новину нібито Верховна Рада України звернулася до хуралу, парламенту Монголії, з вимогою компенсації за руйнування Києва військами Батия в XIII столітті і геноцид українського народу. Однак, прес-аташе посольства Монголії в Росії Намсрай Лхагвасурен повідомив, що у посольстві нічого не знають про існування листа з такими вимогами.

«Інформація про те, що Україна вимагає від Монголії компенсацію за руйнування Києва військами Батия в XIII столітті, яка з’явилась у медіа просторі у травні 2015 року, виявилась не жартом. Монгольські дипломати офіційно підтвердили: українська влада вимагає компенсації за навалу хана Батия і руйнування Києва татаро-монголами», – розповіли у вівторок «Вести.ру».

Така «новина» вже з’являлась у російських ЗМІ у 2015 році. Тоді, на сайті російського каналу «Звезда» її подали як жарт, інші російські ЗМІ представили її як справжню новину.

Російські ЗМІ повернулись до цієї теми після інтерв’ю прес-аташе посольства Монголії в Росії Намсрая Лхагвасурена в ефірі «Вести ФМ» 29 лютого, в якому він нібито підтвердив факт звернення українського парламенту до монгольського в травні 2015 року.

Ось фрагмент із діалогу Намсрая Лхагвасурена і ведучого Петра Фьодорова в ефірі «Вести ФМ», як це було подано:

Намсрай Лхагвасурен: «Верховна Рада України написала офіційного листа Великому державному хуралу (це наш парламент), що в XIII столітті хан Батий (це Золота Орда, це онук Чингісхана) здійснив геноцид українського народу. Вони вимагали платити компенсацію. І про це на російських сайтах, на монгольських сайтах все написали і потім кореспондент наш спитав у нашого голови Великого державного хуралу: «Лист насправді був?». І відповідав наш глава Великого державного хуралу: «Взагалі в історії середньовіччя там була Київська Русь, Української держави тоді не було такої, і якщо Верховна Рада напише всі імена українських громадян, які зазнали геноциду, і їхніх сімей, то Монголія готова заплатити».

Петро Фьодоров: «Я думав, що це жарт. Я в інтернеті писав: не може бути. А виявилося – правда».

Після ефіру «новину» про нібито вимогу з боку України компенсації від Монголії надрукували «Вести.ру», «Ридус», «Русская Весна», «Утро.ру» та інші.

У коментарі російському каналу «Дождь» Лхагвасурен пояснив, що під час ефіру «Вести.ФМ» лише переказав зміст «інтернет-сенсації», першоджерелом якої, за його словами, стала замітка на сайті «ЦентрАзия», від 8 травня 2015 року. У посольстві, за його словами, нічого не знають про існування такого листа: «Ніхто не бачив такого листа... Я що прочитав, те і говорив там», – заявив дипломат, додавши, що давав інтерв’ю не як представник посольства, а як приватна особа.


На тему дезінформації:

22.02.2016
ЗМІ Росії вигадали 67 загиблих у день жалоби за Небесною сотнею

Вони, передрукувавши новину агентства УНІАН за 2014 рік, видали її за сьогодення далі

16.02.2016
Комісар «Фейк». Як львівські студенти обдурили журналістів

Студенти журналістського факультету УКУ перевірили, наскільки сумлінно працюють вітчизняні новинкарі далі

15.02.2016
Україна і Росія. У Євросоюзі взялися за брехню Кремля

Які типи дезінформації використовує Кремль у Європі, розповідає європейський дипломат, наближений до групи ЄС, що протидіє російській пропаганді далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG