Доступність посилання

ТОП новини

Перша партія за титул шахової королеви: нічия


Марія Музичук (ліворуч) та Хоу Іфань. Львів, 2 березня 2016 року
Марія Музичук (ліворуч) та Хоу Іфань. Львів, 2 березня 2016 року

Другого березня у Львові стартував Чемпіонат світу з шахів серед жінок

Львів – Вперше в Україні змагаються за титул шахової королеви. Другого березня у Львові розпочався Чемпіонат світу з шахів серед жінок. За звання чемпіонки світу боряться українка Марія Музичук і китаянка Хоу Іфань. Перша партія тривала три години і завершилась нічиєю, яку запропонувала Марія Музичук.

За шахову корону Марія Музичук і Хоу Іфань змагаються в палаці Потоцьких. У камінній залі облаштували місце для учасниць. Лише зі стіни, на вимогу китаянки, зняли картину «Хронос обеззброює Амура», невідомого італійського художника ХVI століття. На полотні міфічний бог часу забирає стріли з лука Амура, а поряд зображена богиня любові Венера. Тобто час обеззброює любов і це полотно мусіли зняти, бо зображений голий Амур відволікатиме під час гри.


Марія Музичук грає білими фігурами, її суперниця, відповідно, чорними, згідно з жеребкуванням. Першу партію ходом «Е-2 – Е-4» Марія Музичук довірила міському голові Львова і маленькій шахістці.

У залі зі спортсменками лише судді, бо, згідно з правилами ФІДЕ, глядачам не можна там перебувати.

Суперниці сильні

Мама українського гросмейстера Наталія Музичук розповіла Радіо Свобода, що хвилюється за доньку, але дуже горда за неї, що вона досягла високого успіху, що бере участь у чемпіонаті. Перед турніром для доньки, каже вона, важливо було відпочити, виспатись, підготуватись, повторити дебютні варіанти і спокійно йти на гру.

«Її суперниця відома у світі, займає перший рейтинг, триразова чемпіонка, досвідчена. Ми теж не хлопчики для биття. Марічка чемпіонка світу, і я вірю, що їй вдасться відстояти титул чемпіонки світу», – каже Наталія Музичук.

Китаянка Хоу Іфань займає перше місце у рейтингу шахісток світу. Марія Музичук найсильніша її суперниця. За оцінками експертів, китайська держава всіляко підтримує свою спортсменку. Натомість українська держава не вельми переймається потребами української шахістки.

Марія Музичук вдруге зустрічається з Хоу Іфань. При першій зустрічі партію вона програла. За оцінками фахівців, українка сильна у тактиці, а китаянка у стратегії гри.

Звичайно, ми вболіваємо за Україну. Марія перспективна шахістка, але нехай переможе та дівчина, яка сильніша і має кращу майстерність
Оксана Іванчук

«Звичайно, ми вболіваємо за Україну. Марія перспективна шахістка. Це серйозна гра і робота, багато чинників впливають на результат, але нехай переможе та дівчина, яка сильніша і має кращу майстерність», – зауважила Оксана Іванчук, дружина львівського гросмейстера і керівник школи шахів у Львові.

Те, що Чемпіонат світу з шахів серед жінок відбувається вперше в Україні, заслуга передусім Марії Музичук, яка торік у російському Сочі стала чемпіонкою світу серед жінок, перемігши росіянку.

Це дивовижно, що матч у Львові, я в це ніяк не можу повірити, що вдалось
Марія Музичук

«Це дивовижно, що матч у Львові, я в це ніяк не можу повірити, що вдалось. Бо я беру участь у турнірах поза межами України. Але сподіваюсь, що це зміниться», – зауважила у переддень Марія Музичук.

Хоу Іфань вперше в Україні і захоплена Львовом.

Місто надзвичайно красиве, я рада, що можу взяти участь у чемпіонаті, сподіваюсь, що матч буде цікавий для всіх глядачів в Україні та світі
Хоу Іфань

«Місто надзвичайно красиве, я рада, що можу взяти участь у чемпіонаті, сподіваюсь, що матч буде цікавий для всіх глядачів в Україні та світі», – наголосила китаянка.

До 18 березня Львів перетворився на шахову столицю. Біля міської Ратуші майорить шаховий прапор міста, на логотипі Львова – шахові фігури, з шаховими прапорцями їздять львівські трамваї, погасили і спеціальну марку, присвячену Чемпіонату світу з шахів серед жінок.

Якщо рахунок поміж шахістками після десяти основних партій буде рівний, то проведуть повторне жеребкування і продовжать змагання. Призовий фонд Чемпіонату світу становить 200 тисяч євро. Під час цього матчу Марія Музичук може відстояти титул чемпіонки, здобутий торік, а Хоу Іфань титул, який вона здобувала тричі – у 2010, 2011, 2013 роках.

Після першої партії, що завершилась нічиєю, Марія Музичук зауважила, що не задоволена, але й не розчарована грою. Хоу Іфань каже, що не вперше бере участь у змаганнях такого рівня, тому звикла.

Третього березня – продовження чемпіонату.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG