Доступність посилання

ТОП новини

Щодо Донбасу «Європа грає в шахи, а Росія – в покер» (світова преса)


«Росія не має справжнього бажання вести переговори щодо Мінських угод. Будь-який поступ може бути досягнутий лише під тиском санкцій»

Світова преса пише про те, що вперше з часу підписання Мінських мирних угод минулого року, сепаратисти на Донбасі використали заборонену угодами ракетну установку залпового вогню «Град». Також є публікації про хитку й тривожну ситуацію в зоні конфлікту на сході України на тлі чергових переговорів у «нормандському форматі» в Парижі на рівні глав дипломатій України, Німеччини, Франції та Росії. А міжнародний музичний часопис Billboard пише про невдоволення деяких російських депутатів піснею української співачки з Криму, яка має кримськотатарське коріння, Джамали «1944», з якою вона їде на пісенний конкурс Євробачення.

Сайт американської телекомпанії АВС пише про звинувачення з боку Києва на адресу підтримуваних Росією сепаратистів у використанні забороненої Мінськими угодами зброї, зокрема установок залпового вогню «Град».

В статті говориться, що український уряд звинуватив сепаратистів у використанні ними великокаліберної зброї на тлі формального перемир’я на українському сході.

Але, йдеться у статті, бойові дії в східному індустріальному серці України, як називають Донбас, посилились впродовж останніх кількох тижнів на тлі того, що переговори зайшли в певний глухий кут.

«Припинення вогню передбачало, що обидві сторони мають відвести озброєння великого та середнього калібру», – йдеться в повідомленні на сайті АВС.

Стаття посилається на українське військове командування, яке заявило, що сепаратисти вивели на позиції ракетні установки залпового вогню «Град» поблизу Донецька. «Після підписання мирної угоди в лютому 2014 року майже не було повідомлень про використання «Градів», – йдеться в статті.

Сайт АВС також цитує контрольоване бойовиками донецьке інформагентство, яке звинуватило українські урядові сили в обстрілі передмість Донецька в четвер вранці, під час якого загинув один сепаратист і згорів один будинок, а ще кілька будинків були пошкоджені.

Агентство Reuters пише про важку ситуацію в зоні конфлікту на сході України на тлі перегорів у Парижі міністрів закордонних справ «нормандської четвірки».

Агентство зазначає, що ситуацію погіршує і нефункціональність нинішнього українського уряду, що ставить під сумнів здатність Києва виконати свою частину Мінських угод.

Reuters пише, що однією з цілей паризької зустрічі є просування ідеї виборів на окупованій частині Донбасу, які б Україна мала б провести в першому півріччі цього року.

«Виборчий закон буде важко просунути всередині України. Україна має мало бажання, щоб дати Донбасові більше автономії і провести там вибори, коли українські вояки гинуть там щотижня», – зазначає агентство.

«Все це дуже крихке», – цитує Reuters одного французького представника, який наголосив на важливості нинішніх переговорів у Парижі і що метою нині є утримати на плаву процес у Мінську навіть за умов, що він часом виглядає вже як такий, що не діє.

Один німецький представник сказав агентству, що якщо «нормандська четвірка» визнає фіаско «Мінська», тоді насильства на Донбасі буде набагато більше, а сепаратисти можуть повернутися до своєї ідеї наступу на Маріуполь, який є стратегічним портом на Азовському морі. Якщо вони б його захопили, тоді це відкрило б можливість бойовикам створити сухопутний коридор до анексованого Росією Криму, йдеться статті.

«Маємо хаотичну картину», – сказав агенції інший німецький представник на умовах анонімності, додавши: «З точки зору почерговості ми не можемо оминути факту, що виборчий закон має бути ухвалений. Київ вказує на безпекову ситуацію на сході як причину не робити цього, але ми їм сказали, що так не може бути. Вони мають це виконати».

Reuters також цитує виконувача обов’язки очільника української місії при НАТО Єгора Божка, який сказав: «Європа грає в шахи, а Росія – в покер. Росія не має справжнього бажання вести переговори щодо Мінських угод. Будь-який поступ може бути досягнутий лише під тиском санкцій».

Міжнародне музичне видання Billboard пише про плани помсти з боку деяких депутатів російської Держдуми через пісню української співачки Джамали, з якою вона їде на пісенний конкурс Євробачення.

Російський депутат Віталій Мілонов заявив, що пісня «1944» Джамали є політичною.

«Музика, кіно, театр та мистецькі виступи перестали бути мовою творчості… Пісенний конкурс Євробачення став ареною для політичних баталій», – заявив депутат Держдуми.

Джамала, нагадує Billboard, у своїй пісні натякає на масову депортацію кримських татар з півострова Сталіним у 1944 році.

«Немає політичного підтексту в цій пісні, – сказала Джамала музичному виданню. – Чому взагалі пісня про злочин, вчинений радянським режимом, бачиться комусь як «антиросійська»?»

Наприкінці місяця оргкомітет Євробачення буде переглядати всі композиції, які пройшли на конкурс, і вирішить, чи є пісня «1944» політичною чи ні.

«Я абсолютно не турбуюсь за те, що оргкомітет Євробачення знайде щось (політичне – ред.) у цій пісні. Бо там нічого такого знайти не можна», – сказала Джамала виданню Billboard.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG