Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі не будують притулок для безхатніх тварин, а труять їх


«Безхатніх тварин лише здається, що багато. Насправді, всі вони колишні домашні»

У Запоріжжі немає ані служби з відлову вуличних тварин, ані муніципального притулку, де їх можна було би розмістити, відсутня і програма зі стерилізації. Місцеві депутати не мають інших пропозицій, крім як перекласти проблему на плечі громадських активістів. Тим часом невідомі вдалися до жорстокості і труять безпритульних тварин.

ЗАВАНТАЖИТИ

Жителька Запоріжжя Вікторія Василенко показує куточок у дворі будинку. Ще кілька тижнів тому там була будка, де впродовж 10 років жила безхатня собака Пальма.

Жорстокість не повинна лишатися безкарною
Вікторія Василенко

«А одного ранку виявилось, що її отруїли. Двірник сказав, що тварина корчилася з піною у рота, кричала та плакала. Мабуть, щось підсипали у їжу. Мабуть комусь вона заважала. Мене особисто та багатьох сусідів, які поряд з нею мешкали більше 10 років, це дуже обурило. Мені здається, така жорстокість не повинна лишатися безкарною», – ділиться дівчина.

Вікторія написала про це пост на своїй сторінці у Facebook. Його передрукувало чимало запоріжців. Користувачі соцмереж пишуть, що це не єдиний випадок отруєння безхатніх тварин у місті.

Вартість міського притулку для тварин – майже 40 мільйонів гривень

Втім, як бути з домашніми тваринами, що опинилися на вулиці, влада міста не знає. Кілька років тому у Запоріжжі розпочали будівництво комунального притулку. Та далі фундаменту справа так і не пішла, розповідає секретар депутатської комісії з питань екології Ольга Ревчук.

«Вартість цього проекту приблизно 27 мільйонів гривень, щоб побудувати цей притулок. Він буде розрахований на 600 тварин. За нинішніми цінами це майже 40 мільйонів гривень, тому ми зараз шукаємо і з громадою, і з колегами альтернативні варіанти», – каже депутат міськради.

Фундамент одного з недобудованих приміщень майбутнього притулку для безхатніх тварин у Запоріжжі
Фундамент одного з недобудованих приміщень майбутнього притулку для безхатніх тварин у Запоріжжі

Нині у Запоріжжі вже діє кілька приватних притулків, створених місцевими волонтерами. Тож депутати запропонували громадським активістам розробити власний проект програми поводження з бездомними тваринами у місті. Голова організації «Служба захисту тварин» Олена Архіпова каже, що побудова муніципального притулку не вирішить проблеми остаточно, адже містян, що бажають взяти додому тварину з вулиці, не багато.

Якщо тварина мала власника і потрапила на вулицю, то притулок для неї – в’язниця
Олена Архіпова

«Якщо тварина після людини, якщо виховувалась у родині, мала власника і потрапила на вулицю, то притулок для неї – в’язниця. Вона буде постійно скучати, плакати. Треба буде придумувати для неї цілу систему спілкування, усиновлення. Якщо відловити потомствену безхатню тварину, то для неї теж це буде пожиттєва в’язниця», – пояснює активістка.

Усі безхатні тварини колись були домашніми

Активістка наводить приклад Чернівців та Львова, де діють міські програми зі стерилізації безпритульних тварин. Пропонує також запровадити електронні чіпи як для вуличних, так і домашніх тварин та вносити інформацію про них до спеціальної бази даних.

«Варіант – масовий відлов, стерилізація та повернення до місць проживання, а також масова стерилізація домашніх тварин, бо 75% – це колишні домашні. Безхатніх тварин лише здається, що багато. Насправді, всі вони колишні домашні, які потім через одне-два покоління здичавіли та стали безхатніми», – каже Олена Архіпова.

Запоріжанка Вікторія Василенко вірить, що гуманне вирішення проблеми безхатніх тварин у Запоріжжі таки вдасться знайти. Місцеві зоозахисники мають час до 16 березня, аби розробити власний проект поводження з вуличними тваринами.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG