Доступність посилання

ТОП новини

Голова Єврокомісії запевнив, що Україна не стане членом ЄС і НАТО ще 20–25 років


Жан-Клод Юнкер, архівне фото
Жан-Клод Юнкер, архівне фото

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер виключив можливість того, щоб Україна вступила до Європейського союзу чи союзу НАТО найближчими десятиліттями.

«Україна, безперечно, не зможе стати членом ЄС у наступні 20–25 років, і те саме стосується й НАТО», – заявив він, виступаючи в Гаазі в Нідерландах.

Його виступ був присвячений майбутньому референдумові в Нідерландах щодо ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Євросоюзом і Україною.

За словами Юнкера, він знає здоровий глузд нідерландців і тому вважає, що вони проголосують «так» на підтримку цієї ратифікації.

Він додав, що був би щасливий із такого результату й не може уявити, щоб така здавна торговельна держава, як Нідерланди, відкинула б торговельну угоду – маючи на увазі частину угоди про асоціацію, що стосується зони вільної торгівлі між ЄС і Україною.

У Нідерландах, які вже ратифікували Угоду про асоціацію між Україною і ЄС і цю ратифікацію вже затвердив монарх як голова держави, на 6 квітня, відповідно до нещодавно ухваленого закону, призначений референдум за громадянською ініціативою щодо цієї ратифікації. Політики Нідерландів і Євросоюзу закликають виборців підтримати ратифікацію.

Результат референдуму не є безумовно обов’язковим до виконання: в разі, якщо він буде визнаний таким, що відбувся, і більшість його учасників проголосує проти ратифікації, уряд Нідерландів має подати до парламенту новий законопроект – або, відповідно до результату, про скасування ратифікації, або, всупереч результатові, про підтвердження цієї ратифікації. Та багато з політичних сил країни заявляють, що, беручи до уваги перспективу парламентських виборів, які мають відбутися не пізніше як через два роки, вони схильні не нехтувати вибором громадян.

У разі, якщо Нідерланди все ж урешті відхилять ратифікацію, угода про асоціацію, включно з зоною вільною торгівлі, буде діяти між Україною і рештою 27 членами Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG