Доступність посилання

ТОП новини

Вибори парламенту у Словаччині: чи залишиться лідером партія Роберта Фіца?


Голова лівоцентристської соціал-демократичної партії «Smer», прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час передвиборчої кампанії у Братиславі. 2 березня 2016 року
Голова лівоцентристської соціал-демократичної партії «Smer», прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час передвиборчої кампанії у Братиславі. 2 березня 2016 року

«Роберт Фіцо завжди буде десь на межі європейських поглядів щодо України, але і в напрямку до Путіна» – експерт

У суботу, 5 березня, громадяни сусідньої з Україною Словаччини обиратимуть Народну раду – парламент країни. Готуються усі: політичні лідери, партії й блоки, але передусім понад 4 мільйони виборців, від яких залежить майбутнє їхньої країни. У цьогорічних виборах бере участь рекордна кількість політичних партій і рухів – понад 20, так само рекордно великим є число кандидатів у депутати, внесених до списків на голосування.


Парламентські перегони у Словаччині цього разу надзвичайно багаті й різноманітні, передусім щодо кількості політичних партій – учасників виборів. 23 політичні сили – від «Лівого блоку», комуністів і «зелених» до Громадянської консервативної партії і християнських демократів висунули своїх кандидатів до парламенту Словаччини. І ще один рекорд: на 150 місць в однопалатному парламенті цієї країни претендує близько трьох тисяч кандидатів у депутати, внесених до списків на голосування. Тобто догодити можна усім політичним смакам.

Однак перемогу у виборах до парламенту, як і 4 роки тому, ймовірно здобуде лівоцентристська соціально-демократична партія «Smer» («Напрям») нинішнього прем’єра Роберта Фіца. Зокрема, словацький політичний оглядач Мірослав Керн наголосив, що у Роберта Фіца є більше шансів, ніж в опозиції, щоб створити уряд. Це підтверджує й опитування громадської думки. «80 відсотків, що Роберт Фіцо переможе у виборах і створить уряд, а на 20 відсотків, вважаю, що у виборах переможуть праві сили», – зауважує оглядач.

До коаліції з партією Роберта Фіца «Smer» може долучитися Словацька народна партія, та все ж перемога лівих і лівоцентристських політичних сил імовірно не буде такою переконливою, як у 2012 році. Це означає, що доведеться рахуватися і з іншими політичними силами, наприклад, з головним суперником з опозиції – партією правої орієнтації «Siet’» («Сітка»), тобто поле для політичних маневрів «лівих» може звузитись, вважають оглядачі.

Головне, чим запам’ятався Роберт Фіцо словакам і що принесло йому і його політичній силі найбільшу підтримку в передвиборчій кампанії, – це безкомпромісні виступи словацького прем’єра проти запровадження квот для біженців. Головний мотив: захист інтересів співгромадян.

У разі перемоги Фіцо й далі балансуватиме між проукраїнської політикою і Росією

Однак безконечно довго експлуатувати те саме гасло не можна, рятівною стала відома політична гнучкість Роберта Фіца, вважає політичний оглядач із Братислави Мірослав Керн.

Фіцо завжди чинив так, що він є нібито проти санкцій щодо Росії, але водночас дозволив по суті без проблем реверсний потік газу до України
Мірослав Керн

«Роберт Фіцо завжди чинив так, що він є нібито проти санкцій щодо Росії, що він проти обмежень Заходу відносно Росії, але водночас діяв так, як цього вимагає уніфікована західна закордонна політика. Тобто дозволив по суті без проблем реверсний потік газу до України, а також багато чого іншого, про що його виборці не знають, але все відповідає єдиній політиці Європейського союзу», – зауважує Керн.

На його думку, в разі перемоги Роберта Фіца і його парії на виборах політика Словаччини щодо України ймовірно не зміниться. Ці відносини будуть, гадаю, стандартними, наголосив словацький оглядач.

Фіцо завжди буде десь на межі європейських поглядів щодо України, але і в напрямку до Путіна
Мірослав Керн

«Досі Роберт Фіцо балансував між головною проєвропейською і проукраїнською політикою, але завжди підсвідомо забігав відвідати Володимира Путіна і повертався назад. Роберт Фіцо завжди буде десь на межі європейських поглядів щодо України, але і в напрямку до Путіна», – зазначає Мірослав Керн.

На важливості виборів як на історичному рубіконі наголосив минулого тижня президент Словаччини Андрей Кіска і закликав словаків прийти на виборчі дільниці. Чекати на результати голосування залишилось недовго, в разі перемоги партії соціальних демократів у виборах до парламенту вага її лідера Роберта Фіца – як і Словаччини – суттєво зміцніє. Адже 1 липня цього року саме Словаччина перебирає головування в Раді Європейського союзу.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG