Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Росії: публікації Bellingcat щодо MH17 «перекручують факти»


У Міністерстві оборони Росії назвали «спотворенням фактів» опубліковане групою Bellingcat іще 24 лютого розслідування про можливу причетність російських військових до катастрофи малайзійського літака рейсу MH17 на сході України в липні 2014 року.

У відомстві заявили, що надана Bellingcat інформація є «бездоказовими викладками», що вона заснована на «фейкових» даних із соцмереж і має «свідомо антиросійську спрямованість».

«Основна мета фальсифікації даних «Беллінгкет» полягає у спробах довести наявність російських військ в передбачуваному районі пуску ракети, що вразила малайзійський літак 17 липня 2014 роки над Україною. При цьому на сьогоднішній день ніхто так досі і не представив реальних доказів присутності Збройних сил Росії в Україні», – заявили в Міноборони Росії.

24 лютого 2016 року міжнародна група з розслідувань Bellingcat опублікувала доповідь, в якій ідеться про можливу причетність військового керівництва Росії до збиття МН17.

Дослідники називають серед потенційних підозрюваних російську 53-ю зенітно-ракетну бригаду з Курська, яка могла надати самохідну ракетну установку «Бук», з якої був збитий літак, що призвело до загибелі 298 людей. За даними Bellingcat, військовослужбовці цієї бригади розміщували в соціальних мережах фотографії, що свідчать про те, що вони перебували в районі російсько-українського кордону в червні-липні 2014 року.

4 березня на сайті групи був опублікований новий звіт про пересування машин сепаратистів, які, на думку Bellingcat, супроводжували зенітну установку в день збиття літака.

13 жовтня 2015 року Рада розслідувань у справах безпеки Нідерландів опублікувала доповідь, за якою «Боїнг» був збитий ракетою «земля-повітря» із зенітно-ракетного комплексу «Бук». Водночас у звіті не йшлося про те, хто збив авіалайнер.

Пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на його борту, загинули.

XS
SM
MD
LG