Доступність посилання

ТОП новини

ЄС хоче, щоб Туреччина активніше блокувала рух мігрантів


Під час саміту ЄС-Туреччина в Брюсселі щодо кризи з біженцями, 7 березня 2016 року
Під час саміту ЄС-Туреччина в Брюсселі щодо кризи з біженцями, 7 березня 2016 року

«Для того, щоб зберегти Шенгенську зону, ми маємо говорити про захист зовнішнього кордону ЄС. Доки зовнішній кордон не буде забезпечений, «шенген» буде висіти на волоску» – Грибаускайте

Надзвичайний саміт лідерів 28-ми країн Євросоюзу та Туреччини обговорили в Брюсселі шляхи вирішення мігрантської кризи, яка є найглибшою кризою з біженцями у Європі після Другої світової війни. Саміт, який мав завершитись пообіді у понеділок, було подовжено. ЄС хоче, щоб Туреччина активніше блокувала рух мігрантів до ЄС морем через Грецію. ЄС очікує, що Туреччина забере тисячі мігрантів, які не отримають статус політичних біженців.


Минулого року понад один мільйон мігрантів дісталися території ЄС морським шляхом. Більшість з них є сирійцями, афганцями, іракцями і діставалися вони до Греції через Туреччину. Кінцевим пунктом такої подорожі – небезпечної подорожі! – є багатші країни Північної Європи.

Як повідомляє брюссельське видання Politico, лідери ЄС схиляються до того, щоб оголосити «балканський маршрут» – а це найпопулярніший для мігрантів шлях до ЄС – закритим.

Хоча, за деякими даними, проти цього виступали німецький канцлер Анґела Меркель та президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Також лідери ЄС схиляються до того, щоб покласти край політиці відкритих дверей – тобто всі ті, хто в будь-який спосіб дістався до ЄС, автоматично там і залишаються за рідкісними винятками.

Також ЄС хотів би, щоб усі мігранти, не сирійці, автоматично відправлялися до Туреччини, звідки вони вирушили морським шляхом до Греції. Натомість Туреччина отримає фінансову допомогу з ЄС.

Ми хочемо досягнути зменшення кількості нелегальних мігрантів. Ось чому потрібне довготривале рішення, включно з захистом зовнішніх кордонів. А також захист морського кордону
Анґела Меркель

«Ми хочемо досягнути зменшення кількості нелегальних мігрантів. Це має турбувати не кілька окремих країн, а усіх, включно з Грецією. Ось чому потрібне довготривале рішення, включно з захистом зовнішніх кордонів, що є основою «шенгену». А також захист морського кордону, що буде можливим лише у співпраці з Туреччиною», – заявила під час саміту Меркель.

В листопаді минулого року ЄС погодив з Туреччиною пакет допомоги у розмірі трьох мільярдів євро. ЄС розуміє важку ситуацію, в якій опинилась Туреччина через наплив біженців, однак стривожений тим, що все ж багато мігрантів добираються до Греції. Щодня їхня кількість становить дві тисячі осіб. Причому бувають дні, коли дві третини біженців становлять не сирійці.

«Туреччина готова до співпраці з ЄС. Туреччина готова також бути членом ЄС. Я сподіваюсь, що саміт не лише зосередиться на неконтрольованій міграції, але також на процесі приєднання Туреччини до ЄС», – сказав у Брюсселі прем’єр-міністр Туреччини Ахмед Давутоглу.

Через мігрантську кризу в надзвичайно серйозній ситуації опинилась Шенгенська угода про вільне пересування всередині ЄС. Принаймні шість країн ЄС оголосили раніше про поновлення тимчасового контролю на своїх кордонах. Тому є прагнення більшості країн в ЄС закрити зовнішні кордони, щоб таким чином, як каже литовський президент Даля Грибаускайте, зберегти сам «шенген».

«Для того, щоб зберегти Шенгенську зону, ми маємо говорити про захист зовнішнього кордону ЄС. Доки зовнішній кордон не буде забезпечений, «шенген», дійсно, буде висіти на волоску», – заявила під час саміту в Брюсселі литовський лідер.

Морське патрулювання

В неділю НАТО досягло угоди з Європейською агенцією прикордонного контролю «Фронтекс» щодо розширення та більшої координації зусиль в Егейському морі між Туреччиною та грецькими островами.

Кораблі НАТО проводять операцію у східній частині Егейського моря між грецькими островами Лесбос, Хіос, Самос, Кос і турецьким узбережжям, де контрабандисти човнами перевозять біженців.

Ми будемо проводити розвідку, ми будемо збирати інформацію та ділитимемося нею у реальному часі з турецькою і грецькою береговою охороною, а також «Фронтекс»
Єнс Столтенберґ

«Ми будемо проводити розвідку, ми будемо збирати інформацію та ділитимемося нею у реальному часі з турецькою і грецькою береговою охороною, а також «Фронтекс». Таким чином ми допоможемо їм впоратися з кризою біженців та перервати комунікації контрабандистів», – сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у неділю.

До військових кораблів кількох країн-членів НАТО, включно з Грецією та Туреччиною, а також Німеччиною, Італією та Канадою, долучаться і британські кораблі, зокрема десантний корабель і три сторожові кораблі Військово-морського флоту Британії, як пояснив прем’єр-міністр Дейвід Камерон.

«Важливо допомогти європейському континенту захистити свої зовнішні кордони – це в наших інтересах. Ось чому ми надсилаємо британські кораблі саме для цього», – сказав британський прем’єр.

У ЄС є розуміння, що навіть закривши «балканський маршрут», а він пролягає через Грецію, Македонію, Сербію, Хорватію, Словенію, мігранти можуть піти іншими маршрутами. Італія побоюється, що мігранти можуть піти на Албанію, а звідти Адріатичним морем – до Італії.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG