Доступність посилання

ТОП новини

Між Україною і Туреччиною є альянс з можливістю розширення – експерт


Президент України Петро Порошенко (праворуч) та прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу під час зустрічі у Києві. 15 лютого 2016 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) та прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу під час зустрічі у Києві. 15 лютого 2016 року

Порошенко в Анкарі говоритиме про економіку і обороноздатність

Президент України Петро Порошенко 9-10 березня здійснить офіційний візит до Туреччини. Там заплановані переговори з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, прем’єр-міністром Ахметом Давутоглу та головою великих національних зборів Туреччини Ісмаїлом Кахраманом. У рамках візиту відбудеться п’яте засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною. Також відбудуться зустрічі з представниками ділових кіл.


Перед візитом до Туреччини Петро Порошенко повідомив, що планує обговорити з керівництвом цієї країни питання зміцнення обороноздатності, політичне та економічне співробітництво.

«Ви всі досить політично підковані і дуже добре розумієте, яка це важлива зараз, у цих умовах, для України поїздка», – сказав Порошенко.

Андрій Новак
Андрій Новак

Наразі і Київ, і Анкара фактично втратили російський ринок, відзначає голова Комітету економістів України Андрій Новак. Відтак, українським і турецьким виробникам треба знаходити альтернативні ринки збуту.

Наш ринок, як і турецький ринок, для наших країн буде певним компенсатором втрати російського ринку
Андрій Новак

«Наш ринок, як і турецький ринок, для наших країн буде певним компенсатором втрати російського ринку, – пояснює Новак. – Безумовно, для Туреччини є цікавою українська аграрна продукція, у зерновій групі, в групі олій, у групі виробів з м’яса. Для нас цікавий турецький товар з аграрного сектору в овочевій та фруктовій групі. Ну, і, взаємні інвестиції – це те, що може дати найбільший ефект. Крім того, може бути набагато об’ємніша співпраця військово-промислових комплексів України і Туреччини».

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Що ж до військової співпраці, то, за словами директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса, під час візиту Порошенка сторони приділять цьому значну увагу. І, серед іншого, каже він, може йтися про надання Туреччиною допомоги для України.

«Частина обмундирування і медичної допомоги зараз надається Україні з боку Туреччини», – говорить експерт.

«Також ідеться про спільну розробку нових озброєнь. Це також може бути перспективним напрямком співпраці. Ну і, звісно, йдеться про інституційне закріплення тих відносин, які виникли за останні півроку. Тобто, можливе підписання якихось документів, які підтверджують стратегічне військове співробітництво між Україною і Туреччиною», – зазначає Ігор Семиволос.

Конфлікт Туреччини з Росією змінив вектор – Семиволос

Ахмет Давутоглу
Ахмет Давутоглу

Останнім часом Україна приділяє дедалі більше уваги розвитку відносин із Туреччиною, з якою останнім часом зіпсувала відносини Росія. Туреччина, зокрема, є одним із союзників України у справі Криму, претензій на анексію якого Росією Анкара не визнає і різко критикує Москву за постійні порушення російською владою, яка контролює Крим, прав кримських татар на окупованому Росією півострові. Під час лютневого візиту в Україну прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив: «Україна – не просто дружня країна, це наш стратегічний партнер».

Утім, Ігор Семиволос наголошує, що потепління у відносинах між Києвом та Анкарою почалося восени, після збиття турецькими військовими російського бомбардувальника, що спричинило різке напруження між Туреччиною та Росією.

Президент України Петро Порошенко (праворуч) та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі у Києві. Березень 2015 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі у Києві. Березень 2015 року
Конфлікт між Туреччиною та Росією змінив вектор. Туреччина чим далі, тим більше демонструє повагу до українського суверенітету, чіткіше висловлюється щодо Криму і кримських татар
Ахмет Давутоглу

«Конфлікт між Туреччиною та Росією змінив вектор. Туреччина чим далі, тим більше демонструє повагу до українського суверенітету, чіткіше висловлюється щодо Криму і кримських татар. А візит турецької делегації до Криму влітку цього року став першим важливим свідченням порушень прав кримськотатарського нараду. Це також стало однією з причин погіршення відносин між турками та росіянами», – говорить Семиволос.

Наразі, вважають експерти, можна говорити, що між Україною та Туреччиною існує альянс з можливістю його зміцнення та розширення. Але багато що залежатиме від того, як розвиватимуться події на Близькому Сході.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG