Доступність посилання

ТОП новини

Росіянин може піти до в’язниці за невіру в Бога


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В поліції йому сказали: «Коли Вас уб’ють, тоді і приходьте»

Якщо в Радянському Союзі можна було отримати тюремний термін за публічне визнання своєї віри в Бога, то в нинішній Росії тюремне ув’язнення загрожує блоґеру, який написав у соціальній мережі фразу «Бога немає». У Ставрополі почалися слухання кримінальної справи стосовно блоґера Віктора Краснова, якому інкримінують «образу почуттів віруючих». Краснову загрожує до трьох років ув’язнення в колонії.

Росіянин може піти до в’язниці за невіру в Бога
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вперше у Росії відбувається судовий процес за звинуваченням в «образі почуттів віруючих», злочином передбаченим 148 статтею російського Карного кодексу, який було ухвалено у 2013 році після скандалу, пов’язаного з виконанням пісні в російському храмі Христа Спасителя групою Pussy Riot. Судовий процес над 38-літнім Віктором Красновим розпочався у Краснодарському краї Росії у середу.

Понад два роки тому Краснов, ведучи суперечку в російській соціальній мережі «ВКонтакте», заперечив існування Бога і назвав Біблію «збіркою єврейських казок». Як повідомляється, атеїстичні висловлення Краснова образили двох його співрозмовників, які написали на блоґера заяви в поліцію. До кінця року районні слідчі передали справу в прокуратуру. Спершу російський суд постановив помістити Краснова до психіатричної лікарні, де, він провів місяць і був визнаний осудним.

Сам Краснов в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що справа проти нього була сфальсифікована, адже його опоненти загрожували його життю, але всі свої погрози повидаляли з листування, залишивши тільки його коментарі, а потім на цій підставі подали на нього заяву. Сам він винним себе не вважає, як і не вважає справжніми християнами своїх співрозмовників.

Люди, які агресивно нав’язують свої погляди, які ображають і погрожують співрозмовнику, не можуть бути віруючими християнами
Віктор Краснов

«Я – атеїст і взагалі не дотримуюся жодних релігійних догматів. Але вважаю, що люди, які агресивно нав’язують свої погляди, які ображають і погрожують співрозмовнику, не можуть бути віруючими християнами, бо християнство диктує зовсім інші норми поведінки – терпіння, смирення та любов до ближнього», – заявив Краснов.

На думку російських правозахисників, порушені були якраз права самого Краснова, адже російський основний закон гарантує російським громадянам свободу совісті. Відомий інформаційно-аналітичний центр «Сова» заявив у своєму звіті, що вважає переслідування Краснова порушенням права на свободу совісті.

Віктор Краснов говорить, що російські органи правопорядку жодним чином не відреагували на те, що погрози надходять на його адресу і стосуються безпеки його життя, а не почуттів віруючих.

«Мені досі приходять погрози з боку християнських православних фундаменталістів, які хочуть мене впіймати і зробити різні погані речі зі мною і моєю родиною. Я звертався, але мені сказали: «Коли Вас уб’ють, тоді і приходьте». Все, як завжди», – говорить Краснов.

Від суду він нічого доброго не очікує так само, бо вважає, що суддям поставили план: виносити 99% обвинувачувальних рішень.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG