Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Савченко призначили на 21 березня, вона оголосила, що продовжить сухе голодування


Суд 9 березня 2016 року
Суд 9 березня 2016 року

«Росію з її тоталітарним режимом можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися»

У Донецьку Ростовської області Росії близько 20 хвилин тривало судове засідання, на якому українська громадянка Надія Савченко виголосила заключне слово. Після цього суд оголосив, що винесе вирок у справі Савченко 21 березня об 11:00.

Перед тим Савченко заявила про продовження сухого голодування.

Все, що я можу зробити, – показати, що Росію з її тоталітарним режимом можна скрутити в баранячий ріг
Надія Савченко

«Якщо ви вирішите сказати, що вирок буде через два тижні, або наприкінці квітня, або через півроку, …пам’ятайте, що ми граємо на моє життя, ставки високі, і мені немає чого втрачати. Я продовжу сухе голодування, якщо рішення буде винесене пізніше, ніж за тиждень», – вказала Савченко.

«Майдан у Росії буде, Путін не зможе тримати свою владу на крові людей, – заявила Надія Савченко уперед судом. – Все, що я можу зробити, – це показати своїм прикладом, що Росію з її «государственностью» і тоталітарним режимом можна скрутити в баранячий ріг, якщо не боятися і бути незламною».

Надія Савченко: «Суд вкрав у мене тиждень життя» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

За словами адвоката Савченко Миколи Полозова, неї з’явилися нові симптоми погіршення стану здоров’я у зв’язку з сухим голодуванням: піднялася температура.

Інший адвокат українки Марк Фейгін зазначив, що Савченко не припинить сухого голодування, доки не почує чіткої обіцянки від російської влади щодо повернення в Україну. «Поки Савченко не почує чіткої відповіді, що її точно відправлять до України, голодування вона не припинить, навряд чи ми зможемо переконати її припинити голодування», – сказав захисник після засідання суду.

За словами Марка Фейгіна, ймовірність того, що Надію годуватимуть примусово, дуже велика, про це він сказав в ефірі Радіо Свобода.

Дуже велика ймовірність її примусового годування
Марк Фейгін

«Відвідувати Савченко нікому не дозволяють: ні сестрі, ні матері, ні українським медикам. Мені дзвонив голова Громадської спостережної комісії по Ростовський області. Він сказав, що сьогодні до Надії піде член цієї комісії і, можливо, завтра питання це вирішиться. Але проблема в тому, що Надія продовжує голодування, дуже велика ймовірність її примусового годування», – сказав Фейгін.

Полозов: «Савченко довго протриматися на сухому голодуванні не зможе» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Я прошу вийти на міжнародну акцію #FreeSavchenko 21 і 22 березня, у два дні винесення вироку Надії
Марк Фейгін

Адвокати закликають вийти на акцію підтримки українки в дні оголошення вироку в її справі 21-22 березня.

«Нам знову потрібна ваша допомога! Я прошу вийти на міжнародну акцію #FreeSavchenko 21 і 22 березня, у два дні винесення вироку Надії», – написав у Twitter Марк Фейгін.

Акції солідарності з Надією Савченко із закликами до Росії звільнити її відбуваються останніми днями в Україні і світі.

Об 11-й годині в Києві, під стінами російського посольства, відбувся мітинг-пікет «Свободу Надії Савченко!» (#FreeSavchenko) з вимогою відпустити Надію Савченко. Учасники акції закидали яйцями посольство Росії. Як повідомив кореспондент Радіо Свобода, поліція не зупиняла демонстрантів.

Радіо Свобода вело пряму трансляцію з події:

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і вже навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

Акція під посольством Росії у Києві 9 березня

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG