Доступність посилання

ТОП новини

«Урядом Яресько» Яценюк і Порошенко шантажують одне одного – депутат БПП


Засідання Кабінету міністрів України. Архівне фото
Засідання Кабінету міністрів України. Архівне фото

«Яценюк і Яресько – люди однієї системи. Ми знаємо ставлення Яресько до податків: вона схильна їх збільшувати та адмініструвати» – Гайдай

Київ – Якщо стара коаліція не відновить роботу, то президентові доведеться створювати нову на основі власної політичної сили і пропонувати власну версію уряду – так оцінює можливі виходи з політичної кризи сам прем’єр Арсеній Яценюк. Інакше він прогнозує перевибори. Експерти і частина політиків поширюють неофіційну інформацію, що Яценюка вмовляють добровільно піти у відставку і що його може замінити Наталія Яресько чи Володимир Гройсман. Утім, дехто з аналітиків вважає і чинного прем’єра, і кандидатів на його крісло ставлениками фінансово-промислових груп і пропонують шукати «реформатора-радикала», який би очолив уряд.


Після розпаду парламентської коаліції є три варіанти розв'язання політичної кризи в Україні, зауважив 9 березня у розмові з журналістами прем’єр Арсеній Яценюк. Перший варіант, за словами прем’єра, – відновлення діяльності коаліції й доформування складу Кабінету міністрів. Другий – якщо фракція «Блоку Петра Порошенка» і сам президент візьмуть на себе формування нової коаліції та уряду, а третій варіант – дострокові вибори, і це найменш прийнятний сценарій, вважає Яценюк. Він закликав членів колишньої коаліції відновити її.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Я запропонував свій – перший варіант. І сподіваюся, що учасники парламентської коаліції (в першу чергу це «Радикальна партія» і «Самопоміч») ухвалять рішення про відновлення діяльності парламентської коаліції і про подальший рух шляхом реформ в Україні», – наголосив прем’єр. Він визнав, що через відсутність стійкої більшості парламент не підтримує дій уряду і реформи фактично зупинилися.

Днями низка політологів та українських політиків поширили неофіційну інформацію про те, що на Банковій ідуть переговори про те, щоб Яценюк пішов у відставку добровільно, а на його місце призначили чинного міністра фінансів Наталію Яресько.

Так, політолог Володимир Фесенко назвав це одним з найбільш імовірних варіантів розвитку подій, а Яресько – кандидатом «номер один». Серед інших можливих наступників Арсенія Яценюка, на його думку, – секретар РНБО Олександр Турчинов та спікер Володимир Гройсман.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер теж висловив упевненість, що Яресько стане наступним прем’єром.


Порошенко і Яценюк лякають одне одного «урядом Яресько» – Найєм

Водночас, заступник голови фракції «БПП» Мустафа Найєм пише у соцмережах, що дискусії довкола нового складу уряду відображають страхи команд Петра Порошенка та Арсенія Яценюка втратити контроль над фінансовими потоками, тож про реальне призначення Яресько прем’єром за їхньої підтримки не йдеться.

Вони цим варіантом один одному погрожують, цей шантаж вони умовно називають «урядом Наталії Яресько»
Мустафа Найєм

«Їм у голову не приходить допустити варіант, що уряд можуть очолити люди, які максимально посунуть від потоків обидві команди й візьмуть на себе всю повноту відповідальності. А точніше, вони цим варіантом один одному погрожують. І якщо я правильно все розумію, цей шантаж вони умовно називають «урядом Наталії Яресько», – пише Найєм.

Яресько в ролі технічного прем'єра не може розраховувати на постійну більшість у Раді
Тарас Березовець

Політтехнолог Тарас Березовець теж робить подібні припущення.

«Варіант з прем'єрством Наталії Яресько слід розглядати як малоймовірний, адже в ролі технічного прем'єра вона не може розраховувати на постійну більшість у Раді. Цю версію я б розглядав як відвернення уваги, враховуючи занадто великий піар-галас навколо неї», – пише він у соцмережах.


Зі свого боку, політтехнолог Сергій Гайдай не вважає призначення прем’єром Наталії Яресько ані виходом з політичної кризи, ані передумовою для прискорення реформ.

Ми знаємо ставлення Яресько до податків: вона схильна їх збільшувати та адмініструвати, тобто ми з нею не побачимо податкової реформи
Сергій Гайдай

«Чи буде з призначенням Яресько прогрес у реформах? Я так не вважаю. Бо питання не в персонах. Яценюк та Яресько – люди однієї системи, просто один підконтрольний одному політичному клану, інший – іншому. Ми знаємо ставлення Яресько до податків: вона схильна їх збільшувати й адмініструвати, тобто ми з нею не побачимо податкової реформи. Міняти треба не персон, а правила, бо зараз в уряді – представники фінансово-промислових груп», – наполягає політтехнолог.

Сергій Гайдай вважає, що з політичної точки зору Яценюкові немає сенсу залишатися на посаді, оскільки він не зміг сформувати ефективного уряду. Замість нього має прийти радикальний реформатор, який буде здатен на сміливі економічні реформи, які проводив Саакашвілі в Грузії, вважає експерт. Але він не певен, чи Саакашвілі впорається із цим завданням в Україні.

Відродження коаліції може відбутися, але дуже теоретично
Юлія Тищенко

Відродження коаліції майже в тому вигляді, що й раніше, зі збереженням чинного прем’єра, на якому наполягає Арсеній Яценюк, є малоймовірним, прогнозує політолог Юлія Тищенко.

«Відродження коаліції може відбутися, але дуже теоретично. За формальними ознаками прем’єра зараз ніяк звільнити. Однак і переформатування уряду він теж не робить. Якщо Яценюк піде з посади і одночасно «Народний фронт» захоче бути в коаліції, то теоретично призначення нового прем’єра буде можливим. Інше питання, чи задовольнять переформатовану коаліцію Наталія Яресько або ж Володимир Гройсман як прем’єри», – зауважила Тищенко Радіо Свобода.

Що ж до перевиборів, то вони невигідні передовсім прем’єрові та його політичній силі, бо її рейтинг зараз є невисоким.

Переговори між президентом, урядом та лідерами фракцій тривають, але в них забагато «невідомих», тому точно уявити розвиток подій важко, каже політолог.

Двома найімовірнішими шляхами виходу з політичної кризи Юлія Тищенко бачить переформатування коаліції на основі політичних сил, які до неї вже входили (чи зміниться при цьому глава уряду – залежатиме від різних чинників), другий за імовірністю сценарій – це перевибори. Ідею так званого «технократичного уряду» Юлія Тищенко називає «красивою», але сумнівається, чи підтримає цей уряд Верховна Рада, якщо вона дійсно не зможе впливати на «технократів».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG