Доступність посилання

ТОП новини

Росія: в Інгушетії напали на зведену групу Комітету із запобігання катуванням та його офіс


Кадр з відеозапису нападу на офіс Комітету з питань запобігання катуванням в Інгушетії, 9 березня 2016 року
Кадр з відеозапису нападу на офіс Комітету з питань запобігання катуванням в Інгушетії, 9 березня 2016 року

У Росії в місті Карабулак в Республіці Інгушетія 9 березня невідомі напали на штаб-квартиру зведеної мобільної групи російського Комітету із запобігання катуванням. Про це повідомив співробітник комітету Дмитро Уткін на сторінці у Twitter. За його словами, камери відеоспостереження показали, як люди в цивільному одязі і масках, озброєні автоматами, увірвалися в приміщення комітету.

Повідомляється, що нападники приїхали на п’яти машинах. Один з них збив відеокамеру в під’їзді, виведені з ладу і камери відеоспостереження всередині приміщення.

До того у середу неподалік адміністративного кордону з Чечнею близько 20 людей напали на мікроавтобус зведеної мобільної групи Комітету із запобігання катуванням. Щонайменше чотирьом людям знадобилась госпіталізація, серед них двоє іноземних журналістів і двоє правозахисників.

Як повідомив Дмитро Уткін, в складі групи були норвезький журналіст Ейстейн Віндстад, журналістка зі Швеції Лена Марія Перссон Лефґен, кореспондентка російського видання The New Times Александріна Єлагіна, кореспондент «Медіазони» Єгор Сковорода, журналісти з Нижнього Новгорода Антон Прусаков і Михайло Солунін, двоє правозахисників Іван Жильцов і Катерина Ванслова, а також водій Башир Плієв.

У комітеті заявили, що найбільше постраждали іноземні журналісти. І у зв’язку з нападом члени комітету планують звернутися до Ради з прав людини при президенті Росії та в іноземні посольства.

Російський юрист і адвокат Павло Чиков повідомив, що в норвезького журналіста Ейстейна Віндстада вибиті зуби, порізи на обличчі і поранена нога.

«Вони кричали, що ми терористи, а не журналісти», – заявила після нападу журналістка зі Швеції Лена Марія Перссон Лефґен.

Повідомляється, що МВС Інгушетії відкрило кримінальну справу за фактом нападу на правозахисників та журналістів.

Повідомлення про напад в Інгушетії представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович назвала «тривожними».

Комітет із запобігання катуванням був створений після припинення роботи Комітету проти тортур у липні 2015 року, який російська влада визнала «іноземним агентом», через те, що він отримував фінансування з-за кордону. Серед завдань комітету – спостереження за групою правозахисників, які працюють в Чечні.

Підтримуваний Кремлем лідер Чечні Рамзан Кадиров і його прихильники неодноразово публічно засуджували діяльність комітету.

Люди в масках минулоріч знищили офіс зведеної мобільної групи комітету в столиці Чечні Грозному після того, як його представники розкритикували дії Кадирова щодо підпалу будинків, які належали родичам ймовірних ісламських бойовиків.

XS
SM
MD
LG