Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Савченко у Росії нагадує розправи у стилі Кафки (світова преса)


«Росія не має законних підстав утримувати Савченко на своїй території» – Rzeczpospolita

Світова преса пише про вимоги різних країн до російської влади звільнити українську льотчицю Надію Савченко, яку судять у Росії. Крім того, деякі депутати Європейського парламенту вимагають посилення санкцій проти Путіна.

Провідний шведський часопис Svenska Dagbladet надрукував матеріал «Швеція вимагає звільнити українку».

У статті повідомляється, що Швеція висунула вимоги, щоб російська влада негайно звільнила українську військову льотчицю Надію Савченко. Міністр закордонних справ Швеції Марґо Валлстрем, як зазначає газета, надзвичайно серйозно ставиться до цієї справи, розглядаючи її як принципову. Валлстрем також наголошує, що випадок з Надією Савченко не є поодиноким.

Тут, передовсім, йдеться про стосунки між Росією та Україною, в яких Росія вважає, що має право утримувати за ґратами Савченко та решту українців, яких ув'язнили в Російській Федерації. Міністр закордонних справ Швеції Валлстрем, як пише видання, також сподівається, що дедалі більша кількість міжнародних організацій вимагатиме звільнення української льотчиці.

Шведський часопис додає, що Валлстрем вже двічі зустрічалась з сестрою Надії Савченко, і вимоги щодо негайного звільнення українки, а також її перевезення в Україну, висуваються і надалі на різних рівнях. Шведське видання зазначає, що справа Надії Савченко розглядається багатьма українцями, як символічний акт опору агресії Росії, яка нині триває проти України. Далі наводяться слова українського прем’єра Арсенія Яценюка, який зазначив, що цивілізований світ мусить не лише словами, а й діями довести, що права людини таки існують. Газета додає, що німецький уряд також висуває вимоги негайного звільнення Надії Савченко.

Насамкінець матеріалу шведське видання наводить слова Надії Савченко, яка заявила, що не оскаржуватиме жодного вироку російських суддів.

«Швеція вимагає звільнення українки»

Польське видання Rzeczpospolita опублікувало статтю «Євродепутати вимагають звільнення Савченко і подальших санкцій проти Путіна».

Йдеться про те, що група депутатів Європейського парламенту вимагає негайного звільнення Росією українки Надії Савченко. Часопис пише, що понад 50 євродепутатів підписали листа до голови дипломатії Євросоюзу з вимогами запровадити нові санкції проти Росії. Далі видання наводить слова голови комітету із закордонних справ Європейського парламенту Ельмара Брока, голови парламентської комісії ЄС-Україна Андрея Пленковича та віце-президента Європейського парламенту Яцека Саріуша-Вольського, які зазначили, що вони глибоко занепокоєні дедалі гіршим станом здоров’я Надії Савченко. Провідні євродепутати визначають процес у Росії над українкою такий, що нагадує судові розправи у стилі Кафки.

У заяві євродепутатів, як пише польський часопис, зазначається, що Росія порушує засади правосуддя, протизаконно утримуючи вже майже 2 роки українську жінку-пілота. Євродепутати наголошують, що Росія не має законних підстав для утримування Савченко на своїй території. Євродепутати наголосили, що у руках Росії перебуває практичне розв’язання цієї ситуації. Механізм обміну військовополоненими, як зазначається у листі євродепутатів, передбачено Мінськими угодами, бо ж згідно з тими домовленостями, Російська Федерація зобов'язалася обміняти всіх заручників і осіб, яких нелегально утримують у зв’язку з конфліктом в Україні.

Rzeczpospolita додає, якщо Надію Савченко не буде звільнено, їй загрожує смертельна небезпека. У листі до голови європейської дипломатії Федеріки Могеріні більш ніж 50 євродепутатів з різних політичних груп також закликають запровадити нові візові та фінансові санкції стосовно 29 осіб, відповідальних за викрадення, вивезення до Росії, і фабрикацію справи проти Надії Савченко. У цьому списку подано імена керівників російських спецслужб, прокурорів та суддів, яких було задіяно у справі Савченко.

«Євродепутати вимагають звільнити Савченко і жадають санкцій проти Путіна»

На цю ж тему:

10.03.2016
Захист Савченко заявляє про спецоперацію з підробкою листа від Порошенка

Надія Савченко припинила сухе голодування, отримавши листа нібито від президента України. У Петра Порошенка заявляють: листа не було далі

10.03.2016
«Путін упав нижче плінтуса» – мама Надії Савченко після засідання суду 9 березня (відео)

Марія Савченко, мама української льотчиці Надії Савченко, ув'язненої в Росії, після засідання суду 9 березня відповіла на запитання журналістів. (Відео Російської редакції Радіо Свобода) далі

10.03.2016
Адвокат: Савченко припинила сухе голодування (відео)

Фейгін також оприлюднив листа від українки, в якому вона дякує всім за підтримку і заявляє, що до вироку «замінить сухий голод на голод на воді» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG