Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи висловили занепокоєння реформами конституційного суду в Польщі


Засідання Венеційської комісії, архівне фото
Засідання Венеційської комісії, архівне фото

У Раді Європи, головному європейському правозахисному міждержавному об’єднанні, заявляють, що реформи Конституційного трибуналу (суду) в Польщі підірвуть демократію в цій країні.

Як заявила Венеційська комісія Ради Європи, дорадчий орган для країн-членів із конституційних питань, також ці реформи послаблять дотримання прав людини й верховенство права в Польщі.

Днями уряд Польщі заявив, що не визнає рішення Конституційного трибуналу, який визнав антиконституційними закони про зміну засад його діяльності.

Ці зміни запровадила восени 2015 року права консервативна популістська партія «Право і справедливість», що прийшла того року до влади в Польщі за результатами парламентських виборів.

Вони, зокрема, передбачають, що Конституційний трибунал не зможе ухвалити жодного важливого рішення без участі п’яти нових суддів, яких призначив до його складу парламент голосами депутатів від цієї партії, хоча на той час іще не збігли терміни на посаді попередньої п’ятірки суддів від парламенту.

Критики і правозахисники заявляють, що ці зміни мають на меті паралізувати найвищий конституційний орган країни, по суті відібравши в нього можливість стримувати захоплення влади партією «Право і справедливість» над усе новими інституціями Польщі.

Кроки законодавців цієї партії щодо встановлення контролю над Конституційним трибуналом викликали різку критику й засудження в Польщі і за її межами, зокрема, в Європейському союзі, членом якого вона є.

Це не єдині такі кроки в бік встановлення власного всевладдя, на які пішла партія «Право і справедливість». Серед іншого, вона також провела через парламент закони, що запровадили контроль уряду над громадськими засобами інформації, що теж викликало гостру критику у країні й поза її межами, в першу чергу в ЄС.

XS
SM
MD
LG