Доступність посилання

ТОП новини

Німецький уряд почав опікуватися сексом для біженців


Ілюстраційне фото. Біженці на залізничній станції у Німеччині. Вересень 2015 року
Ілюстраційне фото. Біженці на залізничній станції у Німеччині. Вересень 2015 року

Видання, яке висміяло урядове роз’яснення про секс для мігрантів, заблокували у «Фейсбуці»

Берлін – Німецький урядовий портал розмістив розяснення про статеві відносини, котре підготував Федеральний центр медичної просвіти з питань здоровя. Воно адресне – для біженців, які прибули до ФРН із країн, охоплених війною і кризами. За задумом фахівців центру, це має полегшити спілкування консультантів і лікарів з людьми, котрі не володіють німецькою. Одна з газет правого спрямування висловила подив щодо такої просвіти на урядовому порталі, висміявши це в інтернеті. І негайно була покарана: Facebook заблокував на деякий час її роботу на своїх сторінках. Офіційні органи ФРН уже давно вимагають від цієї соцмережі цензурувати інформацію, блокуючи «незручних» учасників. Також часопис «Більд» виніс на обговорення читачів такий спосіб сексуального просвітництва мігрантів.


Федеральний центр медичної просвіти з питань здоров’я, розташований у Кельні, для кращого сприйняття ширшою аудиторією розмістив на урядовому порталі роз’яснення для біженців 12 мовами, в тому числі польською і російською, про сексуальні відносини, можливі статеві хвороби й планування сім’ї.

Якщо вдома не довчили…

Приїжджі до ФРН можуть дізнатися, зокрема, про те, що таке секс загалом, як здійснювати статевий акт уперше, як змінювати ритми тіла під час інтимних стосунків, як користуватися презервативом, які креми застосовувати, як і що робити, кого й куди цілувати. А також як функціонує той чи інший орган, де розташовані «точки насолоди», які пози краще обирати. Особливий розділ – для людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією – із врахуванням потреб гомосексуалістів і лесбійок.

Для зручності усі пояснення супроводжуються графікою та красномовними малюнками. Розробники розташували їх під назвою: «Мій організм у словах і картинках» – та за розділами: «Сексуальні проблеми», «Секс уперше», «Страх перед сексом», «Секс і вагітність», «Різні види сексу». І навіть пояснення, навіщо загалом займатися сексом, із порадами: для того, щоб «завести дітей, одержати задоволення, висловити кохання та інші почуття, відчути близькість із обранцем, розслабитися». Також що сексом можна займатися із партнером або партнерами, але можна обійтися й без них – і жінкам, і чоловікам – та в який спосіб це робити. Не забув уряд нагадати, що проституція у Німеччині легалізована, а самі її носії називаються секс-працівниками. І що це часто не лише жінки, а й чоловіки, чиїми клієнтами можуть бути представники обох статей…

Викладене на урядовому порталі спричинило полярні дискусії у німецькому суспільстві. Гаґен Ґрель, німецький блогер, викладає власне бачення одного з найпровокативніших малюнків на інтернет-сторінці – зображення, де темношкірий чоловік спить з білою жінкою.

Це можна розглядати як інструкцію для зґвалтування білої жінки
Гаґен Ґрель

Вочевидь, творці порталу робили це без злого умислу, вони хотіли показати саме те, що ми бачимо. Але складається враження, ніби хтось поширює пропаганду
Гаґен Ґрель

«Я гадаю, саме цей факт спричинив дискусію, оскільки багато мігрантів – темношкірі, зокрема, прибулі з арабських країн. З огляду на випадки насилля над жінками у новорічну ніч поблизу кельнського вокзалу і в інших містах Німеччини, це можна розглядати як інструкцію для зґвалтування білої жінки. Звичайно, що на малюнку ситуація має вигляд добровільної згоди на стосунки, тобто зображення позитивне. Але виникає неприємне відчуття, яке виникло у мене, приміром. Вочевидь, творці порталу робили це без злого умислу, вони хотіли показати саме те, що ми бачимо. Але складається враження, ніби хтось поширює пропаганду, не усвідомлюючи, що це – пропаганда», – доходить висновку німецький блогер.

Розробники цієї інформаційної платформи з Федерального центру медичної просвіти з питань здоров‘я пояснюють, що вона створена для мігрантів, які потребують додаткового роз’яснення щодо сексуальних відносин. Адже у тих країнах, звідки прибувають біженці, сексуальна освіта здебільшого або відсутня взагалі, або не є предметом для навчання. Вони також стверджують, що матеріал розрахований передовсім на співробітників консультаційних бюро та лікарів – для полегшення їхнього мовного спілкування з біженцями.

А «незручних» учасників можна й заблокувати

Біженці, котрі мешкають у Німеччині недовго, мають одержати персональний і прямий доступ до знань у цій сфері
Ельке Фернер

В одному з випусків часопис Bild запитав у державного секретаря Міністерства з питань сім’ї ФРН Ельке Фернер, чому уряд вирішив залучити до сексуального просвітництва саме мігрантів. Фернер пояснила, що «біженці, котрі мешкають у Німеччині недовго, мають одержати персональний і прямий доступ до знань у цій сфері».

Те саме намагалася з’ясувати газета Junge Freiheit, котрій закидають праве спрямування і яка перебуває в опозиції до уряду, – до того ж, ще й висміявши офіційний портал, котрий раптом почав перейматися такими специфічними питаннями, як сексуальна освіта біженців, назвавши причиною їхню начебто неосвіченість у сексуальній сфері. Реакція не забарилася: Facebook заблокував газету і матеріали її численних співробітників на своїх сторінках.

Журналісти цього видання обурені таким втручанням у діяльність засобів масової інформації. Рональд Ґлезер від Junge Freiheit вважає, що висвітлення проблеми біженців, які прибули до Німеччини, міграційної кризи суворо контролюється і регламентується державою.

Наш коментар навіть не зазнав цензури, а взагалі був заблокований. Що неприпустимо у демократичній державі
Рональд Ґлезер

«Приміром, журналістам майже неможливо потрапити у табори біженців, щоб ознайомитися з їхнім там перебуванням для висвітлення у пресі. Наш коментар навіть не зазнав цензури, а взагалі був заблокований. Що неприпустимо у демократичній державі», – стверджує німецький журналіст.

Тим часом політика уряду ФРН щодо надання притулку біженцям і їхнього утримання не лише спричинила міграційну кризу, а й поляризувала суспільство – не тільки щодо цих питань, а й щодо самих умов життя пересічних громадян. А це неодмінно відобразиться на результатах виборів у земельні парламенти, які нині тривають у Німеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG