Доступність посилання

ТОП новини

Савченко – символ моральної катастрофи Росії (огляд преси)


Своєю долею вона дає росіянам шанс на повернення в реальність

Надія Савченко – символ моральної катастрофи Росії, переконує тижневик «Новое время». Своєю долею вона дає росіянам шанс на повернення в реальність. Звільнивши українку, вони зможуть почати рятувати себе. Про це наголошується в публікації «Байдужа Росія».

Крім Надії Савченко та Олега Сенцова, Росія з політичних мотивів утримує ще як мінімум 20 українців. Тижневик «Фокус» з'ясував, як фабрикують проти них справи і як вибивають зізнання в нездійснених злочинах. У статті «Кремлівські в'язні» видання наголошує, що абсурдні звинувачення, упереджене слідство, ангажовані суди і тортури – з цим доводиться стикатися майже кожному репресованому російською системою українцю.

Екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, спираючись на колишніх соратників, готує ґрунт для свого повернення в Україну, стверджує тижневик «Новое время». Ті структури, з якими зараз працює опальний екс-міністр, за словами експерта видання, не становлять серйозної загрози для влади. Але вона може з’явитися, приміром, після того, як Донбас повернеться під український контроль – на територіях, котрі нині підконтрольні угрупованням «ДНР»-«ЛНР», партія Клименка може спробувати стати важливим гравцем. Тому скидати екс-міністра з рахунків не варто. А розпрощатися з мрією про повернення на батьківщину Клименка можуть змусити лише доведені звинувачення, наголошує тижневик.

А в публікації «Камікадзе не здається» «Фокус» інформує, що на заміну Арсенію Яценюку претендують Наталія Яресько і Володимир Гройсман. Однак, як переконує тижневик, у Верховній Раді немає необхідних 226 голосів як на підтримку Яресько, так і на підтримку Гройсмана. При цьому для Адміністрації президента критично важливо умовити «Народний фронт» залишитися в коаліції, бо без цієї фракції зібрати більшість «Блок Порошенка» не зможе, хіба що з залученням колишніх регіоналів. Але така співпраця обвалить рейтинг президентської політсили, зазначає видання.

Крім негайної зміни прем'єр-міністра, ще важливіше змінити мандат, принципи формування та діяльності Кабінету міністрів, наголошує «Дзеркало тижня». Тижневик переконує, що суспільству нав'язують два неприйнятні варіанти. Або збереження Яценюка на посаді прем'єр-міністра та перетворення його на ще слабкішу маріонетку при фактично тотальному підпорядкуванні Кабміну безпосередньо президенту. Або кулуарне призначення на Банковій голови та складу так званого технічного уряду. А кандидатури до нього в непрозорий спосіб визначатиме вузьке коло не уповноважених на це осіб. Одночасно свою гру, що штовхає до негайних парламентських виборів (а одразу за ними – і президентських), ведуть радикальні сили як із попередньої владної коаліції, так і з опозиційного блоку. Такі дії політиків не лише прирікають країну на поглиблення кризових явищ, а й ставлять під загрозу саме її існування, переконує «Дзеркало тижня».

Попри публічні скандали й гучні обіцянки політиків, незаконний видобуток бурштину не зазнав суттєвих обмежень, констатує «Український тиждень». Принаймні торгівля бурштином, яка відбувається на форумах і за оголошеннями в інтернеті, ніяк не потерпає від «показових виступів» правоохоронців. Дізнатися, коли в Україні справді переможуть нелегальний видобуток бурштину, буде нескладно. Це простежуватиметься за активністю скупників та видобувачів коштовного каміння в мережі. Сьогодні вони діють активно й абсолютно відкрито. Організувати контрольну закупівлю й упіймати ділків на гарячому геть нескладно. Однак правоохоронці цього не роблять. У статті «Бурштинове Сомалі» тижневик нагадує, що з країни вивозяться не готові вироби, а дешевий сирець. Бариші від гранування отримують закордонні перекупники. А волинським селянам, які цілими днями порпаються в холодній багнюці, перепадають лише крихти.

В політиці з'явилися нові лідери – проект Міхеїла Саакашвілі і «Самопоміч». Як стверджує тижневик «Новое время», Андрій Садовий та Міхеїл Саакашвілі – потенційні переможці позачергових виборів в Раду, якщо вони відбудуться найближчим часом. Вони спираються на активну частину населення і опонують як владі, так і старим партіям. Докладніше йдеться в статті «Нові ідоли».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG