Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Савченко – це суд над російським судочинством (світова преса)


Савченко може стати небезпечною для українського керівництва, погрузлого в корупції, так само, як вона небезпечна для Кремля – The Economist

Амеркианський тижневик Newsweek вміщує репортаж свого кореспондента з лінії фронту на сході України. Британський тижневик бізнесових кіл The Economist торкається питання, як путінська агресія проти України згуртувала країну, породивши нову українську Жанну д‘Арк. Наймасовіше видання іспанського регіону Каталонія La Vanguardia повідомляє про новий пакет санкцій ЄС проти російських керівників та українських екс-урядовців режиму Януковича.

Британський тижневик ділових кіл The Economist містить статтю «Сучасна мучениця». Підзаголовок промовляє: «Україна має нову національну героїню». У матеріалі зазначається, що українські історики мають бути «вдячні президентові Росії Путіну». Війна Путіна проти їхньої країни надала українцям джерело згуртування. Ця війна також надала Україні нову героїню, таку собі українську Жанну д‘Арк. ЇЇ звуть Надія Савченко. Тижневик нагадує обставини захоплення і викрадення українки проросійськими бойовиками на сході України за допомогою агентів російських спецслужб. Савченко постала перед російським судом за звинуваченнями у вбивстві російських журналістів у зоні конфлікту, і їй загрожує 23 роки ув’язнення, а також штраф у російських рублях, які знецінюються щодня. Британське видання додає: факт того, що Надію було схоплено за годину до того, як загинули російські журналісти, як виглядає, аж ніяк не цікавить російський суд.

Як зазначає тижневик, російське судилище над українкою триває вже майже 2 роки, і за цей час все це перетворилося на суд над російською системою судочинства. Видання додає, що за цей час Надію Савченко було обрано депутатом українського парламенту і призначено до парламентської асамблеї Ради Європи. Західні та російські інтелектуали підписали петиції на підтримку Савченко. Американський держсекретар Джон Керрі закликав до її негайного звільнення. Те саме зробила керівник дипломатії ЄС Федеріка Моґеріні. Британський тижневик пише, що ще з радянських часів не було подібної гучної справи щодо політичного в’язня у Росії, яка б привертала стільки міжнародної уваги.

The Economist пише, що від самого початку судового процесу над Савченко українка поставала безпосереднім викликом Кремлю – при чому, безвідносно до того, чи вона повернеться в Україну, чи помре у російській тюрмі. Проте, як пояснює тижневик, Савченко далеко не блефує. Вона вже оголошувала кілька голодувань протесту, включно з тим, яке тривало 82 дні. Британське видання додає, що Савченко не стала б мученицею, якби її не викрали росіяни. Вона була активісткою протестів на Майдані 2014 року, а після анексії Росією українського Криму увійшла до лав добровольчого батальйону «Айдар», який веде боротьбу з проросійськими сепаратистами на сході України. У той самий час, як завершує тижневик, Савченко може стати небезпечною для українського керівництва, яке загрузло у корупції та внутрішніх конфліктах, так само, як вона постає небезпекою для Кремля. Коли вона повернеться в Україну, її чекає вшанування як героїні. Вона також може стати популістським лідером, який поведе українців проти нинішнього уряду.

«Те, що її схопили за годину до загибелі журналістів, не цікавить російський суд»

Американський тижневик Newsweek публікує матеріал «Заморожений фронт України: війна у траншеях». У статті пишеться, що дворічна війна, яка вирує на сході України, і жертвою якої стали майже 10 тисяч осіб, та ще 1 мільйон переміщених осіб, не показує ознак, що мирне вирішення віднайдене. Обидві сторони конфлікту, як зазначає американське видання, знов заявили про свої наміри щодо перемир'я у вересні минулого року, проте війна все ніяк не закінчується. Тижневик додає, що його власний кореспондент відвідав розташування підрозділів українського війська під час шестиденного візиту наприкінці лютого – на початку березня, на передовій і у тилових частинах від Маріуполя і до містечка Щастя. На всій цій лінії фронту, як пише кореспондент, українське військо серйозним чином окопалося і готується до бойових дій.

Тижневик повідомляє, що артилерійські, танкові та мінометні обстріли сил проросійських сепаратистів відбуваються щодня неподалік Донецька. Видання наводить слова українського вояка, якого називає Джоном Слободяном, який, у свою чергу, каже, що так відбувається щодня, і жодного припинення вогню не існує. Вояки українського війська також кажуть, що напади підтримуваних Росією сепаратистів відбуваються доволі регулярно. Найчастіше обстріли українських позицій ведуться з використанням 120- і 82-міліметрових мінометів, стрілецької та снайперської зброї. Хоча використання більш потужної зброї на зразок крупнокаліберної артилерії та установок «Град», також трапляється з боку позицій проросійських бойовиків.

Newsweek пише, що у прифронтових місцевостях ставлення до українського війська є різним. Кореспондент наводить приклад ситуації, свідком якої він був, коли двірник у Маріуполі, жінка старшого віку, чіплялась до українських добровольців, які розмовляли українською, висуваючи певні претензії до них за те, що вони говорили державною мовою. Ця жінка заявила, що вояки перебувають на російськомовній території, відтак мусять говорити російською, нібито висловлюючи повагу до місцевого населення. Автор додає, що ставлення до несення служби на лінії фронту також різниться в українських добровольців та тих, кого було призвано до лав регулярного українського війська. Бойовий дух добровольців є доволі сильним, і багато хто з них заприсягся воювати з проросійськими сепаратистами до самого кінця.

«Після двох років війни, тисяч загиблих і мільйона переміщених, бійці на передовій кажуть, що жодного припинення вогню не існує»

Найпопулярніший часопис іспанського регіону Каталонія La Vanguardia друкує статтю «ЄС схвалює санкції проти російських та українських проросійських діячів до середини вересня». Видання повідомляє, що 28 країн-членів ЄС схвалили подовження санкцій щодо 146 українських та російських діячів і проти 37 компаній ще на 6 місяців, до 15 вересня, з причини «загроза територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України».

Поміж санкцій – замороження банківських активів та заборона на поїздки до країн Євросоюзу. Видання додає, що поміж тих, на кого розповсюджуються санкції, – сумновідомий російський політик Дмитро Рогозін та низка осіб, наближених до президента Путіна.

Каталонський часопис пише, що рішення про подовження санкцій опубліковано 12 березня в офіційному журналі Європейського Союзу, і це рішення також негайно набирає чинності. Видання нагадує, що 28 держав-членів Європейського Союзу також ухвалили подовжити на один рік санкції стосовно 16 осіб, яких пов’язують з проросійським президентом-втікачем Віктором Януковичем, якого вважають відповідальним за розтрату громадських коштів та створення режиму, який зловживав владою.

«ЄС схвалює новий пакет санкцій»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG